Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

J. D. Salinger: Ο συγγραφέας της σιωπής.


Μία ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέα αποτελεί ο δημιουργός του εμβληματικού αριστουργήματος με τον τίτλο "Ο φύλακας στη σίκαλη" που σημάδεψε την Αμερικάνικη νεολαία από το 1951 που πρωτοκυκλοφόρησε και από τότε πουλάει σταθερά 250.000 αντίτυπα το χρόνο.
Ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1919 και έφυγε στα 91 του στις αρχές του 2010, αφήνοντας ελάχιστα διηγήματα και ένα μυθιστόρημα με τον Αγγλικό τίτλο : "Τhe Catsher in the Rye" , που θεωρείται από τους κριτικούς, σταθμός στην παγκόσμια λογοτεχνία.
"Το να εκδίδω είναι μία τρομερή παραβίαση τς ιδιωτικής μου ζωής. Μου αρέσει να γράφω. Το λατρεύω. Γράφω όμως μόνο για τον εαυτό μου και για την προσωπική μου ευχαρίστηση" είπε στους δημοσιογράφους το 1975 και έκτοτε έντυσε το μύθο του με ένα προστατευτικό κουκούλι σιωπής, αφήνοντας τον Χόλντεν, τον έφηβο ήρωα του βιβλίου του να μιλήσει αντί για αυτόν με την ειλικρίνεια την ευαισθησία και το θράσος που έχουν συνήθως τα παιδιά.
Το βιβλίο αυτό είναι ένας ύμνος αλλά και ένα ''Μarcia funebre" στην εφηβική ζωή όλων μας και δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη κάθε έντιμου αναγνώστη. (Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ).

1 σχόλιο:

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...