Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

«Συμφωνία της Νέας Φιλαδέλφειας» Έργο σε τρεις κινήσεις για ορχήστρα εγχόρδων και τέσσερα πνευστά


Λίγα λόγια για το έργο

Η ιδέα να γράψω μια συμφωνία υπήρχε πάντα στο μυαλό μου, όμως δεν το επιχειρούσα θεωρώντας πως κάτι έλειπε από το συνθετικό μου παζλ. Σημαντική ήταν η στιγμή που γνώρισα και μελέτησα με τον δάσκαλό μου Γιάννη Αυγερινό τη Συμφωνία op. 21 του Webern. Εντυπωσιάστηκα από την απλότητα και την ιδιαιτερότητα της επιλογής των οργάνων, αλλά και της φόρμας. Συνυπολογίζοντας πως γενικά σ’ αυτήν τη χρονική φάση δεν προτιμώ ούτε τα πολύ μεγάλα έργα ούτε τις μεγάλες ορχήστρες, επέλεξα συνειδητά αυτήν την οργανική συνάφεια που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, παρόλα αυτά το έργο τελικά είναι γραμμένο σε τρία μέρη και έχει συνολική διάρκεια περίπου 20 λεπτά.
Τα όργανα έχουν επιλεγεί προσεκτικά με βάση προσωπικούς κανόνες αισθητικής που δεν επιθυμώ να αποκαλύψω, ενώ το θεματικό υλικό είναι βασισμένο και δομημένο και εδώ με την τεχνική του ψυχικού αυτοματισμού, όπως στα περισσότερα έργα μου.
Σε κάποια σημεία έχω χρησιμοποιήσει ήχους, χρώματα και μελωδίες από τη γενέθλια πόλη μου Νέα Φιλαδέλφεια και τα παιδικά μου χρόνια, όπως το τραγούδι του γανωματή, το μονότονο κάλεσμα του παλιατζή, καθώς περιδιαβαίνουν τα σοκάκια του προσφυγικού μας οικισμού, ήχους από τις εκκλησίες της πόλης, αλλά και μνήμες όλων των ειδών, που επίσης δεν αποκαλύπτω σε ποια σημεία και πότε εμφανίζονται. Τέλος αφιερώνω αυτό το έργο στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά και στους κατοίκους της.

Χάρης Κανάκης 
Πόρτο Ράφτη – Μαρκόπουλο 20/8/18

«Συμφωνία της Νέας Φιλαδέλφειας»
Έργο σε τρεις κινήσεις για ορχήστρα εγχόρδων και τέσσερα πνευστά

The movements / Τα μέρη
1. Memories, pictures, sounds / Μνήμες, εικόνες, ήχοι Andante con moto (Duration / Διάρκεια: 6΄ 50΄΄)
2. “Recycling” / «Ανακύκλωση» Largo (Duration / Διάρκεια: 5΄ 35΄΄)
3. Oracles / Χρησμοί Andante con anima (Duration / Διάρκεια: 6΄)
Total time / Συνολική διάρκεια: 18΄ 25΄΄

Orchestration / Ενορχήστρωση
Piccolo
Clarinet in B flat
Bassoon
Trombone
Violins I
Violins II
Violas
Cellos

Το έργο είναι στην διάθεση όποιου το επιθυμεί.

Χάρης Κανάκης
Συνθέτης-Πιανίστας-Συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...