Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

«Immortals. Μια νυχτερινή ανακάλυψη» (του Χάρη Κανάκη)

   Η πρόσκληση από τον παλιό καλό φίλο Αλέκο Νίκα ανοιχτή, λιγόλογη όπως ο ίδιος και δελεαστική. «Κάθε Τετάρτη γίνεται latin party σε κεντρικό μαγαζί της Φιλαδέλφειας, όποτε θες πέρνα». Είναι οι παλιές όμορφες αναμνήσεις και ένα ζεστό φιλικό χαμόγελο που σε δένουν με κάποιους ανθρώπους και όσα χρόνια κι αν περάσουν νιώθεις ότι ήσασταν πάντα κοντά.

   Βρέθηκα στο μαγαζί σχετικά νωρίς μια από εκείνες τις Τετάρτες που η βραδιά, αλλά και κάτι μέσα σου έλεγε, «απόψε μην μείνεις σπίτι». Η μεγάλη σάλα διαμορφωμένη κατάλληλα, με την σωστή δόση φωτισμού και μουσικής, έτσι που να προετοιμάζεσαι για εκείνο που θα ακολουθήσει. Οι παρέες αρχίζουν να έρχονται σαν το ψιλόβροχο και γρήγορα ο χώρος ζεσταίνεται από χαρούμενα πρόσωπα και φιλικά χαμόγελα όλων των ηλικιών, που επιβεβαιώνουν την αίσθηση που έχεις από την πρώτη στιγμή, πως εδώ όλοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Είναι μια ακόμη συνάντηση των “Immortals”! Η μουσική δυναμώνει και παρασύρει τα ζευγάρια το ένα μετά το άλλο στη πίστα, που σε λίγο δεν έχει όρια! Διευρύνεται, συστέλλεται και διαστέλλεται. Η ζωντάνια που διαχέεται στο χώρο και εκείνη η μοναδική ευχαρίστηση που δίνει ο χορός και η κίνηση, ζωγραφισμένες στα πρόσωπα όλων. Οι πρωτότυπες φιγούρες της latin, salsa, bachata, kizomba, σε παρασύρουν χωρίς να το καταλάβεις  και τώρα συμμετέχεις στη μυσταγωγία. Σκέφτομαι πάλι, πώς να περιγράψεις άραγε κάτι που έχει ήχο και εικόνα. Όσο περνά η ώρα ο ιδρώτας νοτίζει τα κορμιά των χορευτών, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται από ερωτισμό και ενέργεια και τα σώματα των χορευτών παύουν πια να έχουν ηλικία. Βρίσκονται όλοι τους ξαφνικά σε μία άλλη διάσταση, εκεί που ο χρόνος έχει για λίγο σταματήσει και η ημερομηνία γέννησης στην ταυτότητα έχει τώρα αλλάξει για πάντα νούμερο.


   Τα ζευγάρια τώρα, δεν αποτελούνται από δύο ανθρώπους. Ορισμένα από αυτά έχουν γίνει ένα αδιαίρετο σώμα που κινείται με εξαιρετική αρμονία και πλαστικότητα μέσα στο χώρο, μήπως και μέσα στο χρόνο;  Η χαρά της κίνησης και το ξελόγιασμα του ρυθμού σε έχει μεταμορφώσει σε κάτι νέο. Ένα νέο πλάσμα που δεν έχει πια ηλικία ξορκίζει την ματαιότητα και προσφέρει την ύπαρξή του δώρο στην αιωνιότητα. Όμως για όλους αυτούς τους εξαιρετικούς χορευτές δεν είναι όλα τούτα κάτι καινούριο. Είναι απλώς άλλη μια συνάντηση των “Immortals”, που κινούνται επιδέξια στο ημίφως μέχρι να αρχίσει η μουσική και το μόνο που περιμένουν είναι να τους ανακαλύψεις!
Ο καλό φίλος Αλέκος Νίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 12-2-19.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τρίτη 12-2-19.  Μία ακόμη εξαιρετική συναυλία της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης ...