Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Βρέθηκε χαμένη παρτιτούρα του ΜΟΤΣΑΡΤ από το 1780.


Μια άγνωστη ως σήμερα παρτιτούρα - για σόλο πιάνο - της νεανικής περιόδου του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ εντοπίστηκε από τον λέκτορα του Πανεπιστήμιου του Ινσμπρουκ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, έπειτα από την απαραίτητη έρευνα, το Ιδρυμα Μότσαρτ με έδρα το Σάλτσμπουργκ.

Η γραμμένη από επαγγελματία γραφέα του Τυρόλου παρτιτούρα, που ήταν κλεισμένη σε σημειωματάριο, χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1780.

«Ταιριάζει το μουσικό ύφος με άλλα πρώιμα έργα του διάσημου μουσικοσυνθέτη», εκτιμά ο μουσικολόγος Ούλριχ Λέιζινγκερ, επιστημονικός συνεργάτης του ινστιτούτου Μότσαρτ. Αλλωστε το ονοματεπώνυμο του συνθέτη αναγράφεται σε κάθε μία από τις σελίδες της παρτιτούρας.

Το συγκεκριμένο κομμάτι ο Μότσαρτ το συνέθεσε το 1756, σε ηλικία δεκατριών ετών και πριν από ένα ταξίδι του στην Ιταλία το οποίο διήρκεσε 36 μήνες. Αρα η παρτιτούρα που ανακαλύφθηκε είναι μεταγενέστερη.

Η ίδια μουσική σύνθεση αποφασίστηκε να παρουσιαστεί δημόσια στις 23 Μαρτίου στο Σάλτσμπουργκ.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται χαμένη παρτιτούρα του Μότσαρτ μετά από πέντε χρόνια.


Πηγή: "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μεγάλη διάκριση του συνεργάτη μου κιθαρίστα ΣΠΥΡΟΥ ΣΑΓΙΑ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θεσσαλονίκης.

Ο καλό φίλος και συνεργάτης μου ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΓΙΑΣ είναι ο νικητής (2018) του διαγωνισμού μεταγραφής – διασκευής στο 5 ο διεθνές φεστιβάλ ...