Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

"Πικρό Χιόνι" του Γιώργου Αγαθονικιάδη.Ο σκηνοθέτης Γιώργος Αγαθονικιάδης, ανήκει στα θύματα του εμφύλιου και του εθνικού διχασμού, καθώς «έφυγε» με την οικογένειά του από την Ελλάδα μόλις 18 μηνών για την πρώην Τσεχοσλοβακία. Σπούδασε σκηνοθεσία σε μια από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές σχολές στον κόσμο, την FAMU της Πράγας, με καθηγητές τους Μίλος Φόρμαν, Μίλαν Κούντερα και άλλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ υπήρξε συμμαθητής με τον Εμίρ Κουστουρίτσα.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983 και έκτοτε εργάζεται ως σκηνοθέτης στην ΕΡΤ όπου διετέλεσε υπεύθυνος του Θεατρικού Τμήματος (1986-1989). Ταυτόχρονα διατηρεί σχέσεις με την κινηματογραφική και θεατρική παραγωγή της Τσεχίας. Το 2000 γύρισε την μεγάλου μήκους ταινία «Φθινοπωρινή επιστροφή», η οποία είχε πολύ καλή ανταπόκριση στην Τσεχία και προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ, στην Ελλάδα ωστόσο δεν κατάφερε να βρει διανομή στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Επίσης γύρισε ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για τον Καζαντζάκη, εστιάζοντας στα χρόνια (1929-1932) που έζησε στην Τσεχία, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την τσέχικη τηλεόραση και αγοράστηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς αρκετών χωρών. Σε ό,τι αφορά στη σχέση του με το θέατρο το 2008 σκηνοθέτησε το «Λα Στράντα», του Φελίνι για το Κρατικό Θέατρο της πόλης Μοστ στην Τσεχία.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2009 ολοκληρώθηκαν σε Ελλάδα, Γερμανία και Τσεχία τα γυρίσματα της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του «Πικρό χιόνι», στην οποία συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Πρόκειται για ένα ποιητικό δράμα με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία που οδηγεί σε μια πορεία αυτογνωσίας.
Το θέμα του έχει να κάνει με την περίοδο του ’41, όπου ένας Έλληνας στρατιώτης σκοτώνει κατά λάθος έναν γερμανό στρατιώτη και το φέρει βάρος στην συνείδησή του. Μετά από πολλά χρόνια οι αναμνήσεις επανέρχονται και ο άντρας αυτός θέλει να επιστρέψει τα προσωπικά αντικείμενα -που είχε πάρει από τον νεκρό στρατιώτη- στην οικογένεια του ως έναν ύστατο φόρο τιμής και έτσι να λυτρωθεί η ψυχή του. Όμως οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν και την «Οδύσσεια» αυτή καλείται να εκπληρώσει η εγγονή του Μυρτώ.
Οι βασικοί ηθοποιοί της ταινίας από ελληνικής πλευράς είναι οι: Άννα Ίρις, Γιώργος Βελέντζας, Κώστας Λάσκος, Κώστας Γιαλίνης, Χρήστος Παναγιωτέλης, Γεράσιμος Μαύρος κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 12-2-19.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τρίτη 12-2-19.  Μία ακόμη εξαιρετική συναυλία της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης ...