Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

"90 χρόνια Ένωση Ελλήνων Μουσουργών" (Ιωσήφ Παπαδάτου, Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών)


 


   Σαν σήμερα πριν 90 χρόνια στις 8 Ιουνίου 1931 ύστερα από πολλές προσπάθειες οι μουσικοί δημιουργοί της εποχής με επικεφαλής τους Δ. Λαυράγκα και Μ. Καλομοίρη ίδρυσαν μέσα στην ταραγμένη περίοδο του μεσοπολέμου την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Ο σκοπός της ίδρυσης του σωματείου, όπως αναφέρεται στο καταστατικό ήταν (και είναι) η προστασία και η προαγωγή της ιδέας της μουσικής δημιουργίας, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών, η διαμόρφωση πραγματικής καλλιτεχνικής ατμόσφαιρας των μουσικών δυνάμεων της χώρας και η ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοηθείας. Ενενήντα χρόνια αργότερα, ύστερα από τόσους αγώνες, θυσίες, παρεμβάσεις και δυναμική παρουσία στα μουσικά πράγματα οι στόχοι που έθεσαν οι ιδρυτές μας είναι επίκαιροι και μας καλούν να τους πραγματώσουμε.

  Μέσα στην νέα δίνη των αλλαγών που ήδη συντελούνται, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τις μεθόδους και ταυτοχρόνως να μην ενδώσουμε στην αποστράγγιση του πολιτισμού, διότι ο πολιτισμός «μετράει»: Μετράει για την ατομική και κοινωνική ανάπτυξη, την βιωσιμότητα, τον διάλογο και την κατανόηση εκείνων των πνευματικών αξιών, που μπορούν να μετουσιωθούν ως σημαντικές δυναμικές πολύπλευρης ανάπτυξης. Ο πνευματικός πολιτισμός είναι το εργαλείο με το οποίο διαμορφώνουμε βιώσιμες κοινωνίες. Είναι μία ανεξάντλητη πηγή φαντασίας, μία πηγή που ανήκει σε μία εποχή αλλαγών και μία καινοτομία στην σύγχρονη εποχή των έντονων μεταβολών και της εξέλιξης.

    Στην ερχόμενη δεκαετία και μέχρι να γιορτάσουμε τα εκατό χρόνια του σωματείου μας το 2031, που μαζί με εκείνο των Λογοτεχνών είναι τα αρχαιότερα σωματεία δημιουργών της χώρας, καλούμαστε με έμπνευση και εξωστρέφεια να αξιολογήσουμε τις δυνατότητές μας και τις ευκαιρίες και να δράσουμε καινοτόμα με συνέργειες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Καλούμαστε να προστατέψουμε την κληρονομιά της Ένωσης, να αναδείξουμε τους νέους δημιουργούς και να προάγουμε το έργο των μελών μας. Καλούμαστε να προσεγγίσουμε το κοινό με καινοτόμες μεθόδους και να προωθήσουμε το όραμά μας με κοινωνική υπευθυνότητα και προσφορά.

Βαδίζουμε με αισιοδοξία και τόλμη προς την επόμενη δεκαετία τιμώντας τον/την Έλληνα/ίδα Μουσικό Δημιουργό!

 


Θερμούς χαιρετισμούς και καλές εμπνεύσεις,

Ιωσήφ Παπαδάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

 


Ένωση Ελλήνων Μουσουργών - Greek Composers' Union

c/Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - c/o Athens’ Concert Hall

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 115 21 Αθήνα - Ελλάδα

VSofias avKokkali str., GR-115 21 Athens - Greece

Τηλ./Φαξ 210 7256607 - Phone/Fax +30210 7256607

gcu@otenet.gr, 

http://www.eem.org.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...