Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Μένης Κουμανταρέας - Γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1931 (της Χριστίνας Κωστή)



 "Ο χρόνος είναι μια εφεύρεση των ανθρώπων. Ένα παιχνιδάκι. Περνάει πάρα πολύ γρήγορα. Είναι σαν τα λεωφορεία που αργούν να έρθουν και τελικά έρχονται πάντα πιο γρήγορα απ' ό,τι τα περιμένεις."

Μένης Κουμανταρέας

Από τους σπουδαιότερους Έλληνες πεζογράφους, γνωστός στο ευρύ κοινό από το μυθιστόρημά του "Η φανέλα με το 9", που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Παντελής Βούλγαρης το 1988.
Ο Αριστομένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1931 στην Αθήνα και ήταν γιος του τραπεζικού και χρηματιστή Αντώνη Κουμανταρέα.
Το 1948 έζησε για έξι μήνες κοντά στον αδερφό του πατέρα του στο Λονδίνο, όπου ήρθε σε επαφή με την εκεί πολιτιστική κίνηση.
Τον επόμενο χρόνο αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών και τη συνέχεια σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Βρέθηκε δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου 2014.
Στις 2 Ιουλίου 2016 το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο επέβαλε ισόβια κάθειρξη στους δύο κατηγορούμενους για την άγρια δολοφονία του.
Μένης Κουμανταρέας
17 Μαΐου 1931 - 6 Δεκεμβρίου 2014

Ο Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε νεκρός στις 5 Δεκεμβρίου 2014, με το πρόσωπο γεμάτο μώλωπες και με ρήξη σπλήνας και νεφρού, μέσα στο διαμέρισμά του.
Το πτώμα του αντίκρισαν πρώτοι πάνω, στο κρεβάτι του υπνοδωματίου του, ο σύζυγος της ανιψιάς του και ο στενός φίλος του οι οποίοι μπήκαν στο σπίτι με τη βοήθεια κλειδαρά.
Οι δύο άνδρες τον αναζητούσαν καθώς για αρκετή ώρα δεν είχε δώσει κανένα σημείο ζωής.
Η αστυνομία άρχισε να αναζητεί τους δράστες στον κύκλο των γνωριμιών του συγγραφέα με αξιωματικό της αστυνομίας να αποκαλύπτει, στη συνέχεια, πως το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα με τίτλο «Ο Θησαυρός του Χρόνου» αποτέλεσε οδηγό για την εξιχνίαση της δολοφονίας του.
Στο προφητικό του βιβλίο, είχε συμπεριλάβει όλα όσα χρειάζονταν οι αστυνομικοί για να εστιάσουν τις έρευνές τους: το σπίτι της Κηφισιάς, που ο ίδιος πούλησε μετά το θάνατο της γυναίκας του και τα χρήματα θεωρήθηκαν δέλεαρ για τους δράστες.
Την ειλικρινή, συντροφική σχέση με τη σύζυγο του αλλά και τα «γλυκά ξεπορτίσματά» του στην αθηναϊκή νύχτα.
Ο επί σειρά ετών φίλος και στενός συνεργάτης του πεζογράφου, ο οποίος τον βρήκε νεκρό μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Δεκεμβρίου 2014, καταθέτοντας στο πρωτόδικο δικαστήριο αναφέρθηκε στο τελευταίο τους ραντεβού το οποίο δεν έγινε ποτέ.
Αυτός ήταν και ο λόγος που τον αναζήτησε το μοιραίο βράδυ στο σπίτι του και όταν δεν πήρε απάντηση επέστρεψε με κλειδαρά, συνοδευόμενος από το σύζυγο της ανιψιάς του πεζογράφου.
«Ο Μένης ήταν νεκρός πάνω στο κρεβάτι.
Το πρόσωπό του ήταν παραμορφωμένο και τα χείλη του πρησμένα.
Ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή τη βαρβαρότητα…» είπε ο μάρτυρας, ο οποίος παραδέχτηκε πως το θύμα είχε σχέση με τον 29χρονο ενώ πρόσθεσε πως συνευρισκόταν και με άλλους ερωτικά: «Ο Στεφάν, όμως, ήταν ο προστατευόμενός του.
Λόγω της αδυναμίας του να βρει δουλειά του έδινε και χρήματα».
Μάλιστα, ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος είχε γίνει πολύ απαιτητικός και για το λόγο αυτό ο Μένης Κουμανταρέας είχε προσπαθήσει, στο παρελθόν, να τερματίσει τη σχέση τους.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο άτυχος συγγραφέας είχε δεχθεί στο παρελθόν άλλες δύο επιθέσεις και για τη μία από αυτές είχε υποψιαστεί τον κατηγορούμενο Στεφάν.
Το θύμα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του φίλου του, είχε αναγκαστεί να πουλήσει ένα ακίνητο στην Κηφισιά, λόγω της υψηλής φορολογίας και ενός σοβαρού προβλήματος υγείας για το οποίο επρόκειτο να εισαχθεί στο νοσοκομείο, γεγονός που γνώριζε ο 29χρονος.

Από δημοσίευση της Χριστίνας Κωστή στο Facebook

1 σχόλιο:

  1. Πολύ αγαπημένος! Είχα την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσω και να του εκφράσω τον απεριόριστο θαυμασμό μου! Έχοντας όλα του τα βιβλία τον θεωρούσα πάντα έναν από τους "δασκάλους" μου στην συγγραφή και την αισθητική της λογοτεχνικής μανιέρας! Ο θάνατός του θα είναι πάντα ένα ενοχλητικό αγκάθι στην μνήμη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...