Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Μικρολίμανο

Μεγάλης αξίας ευρήματα στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο) έφερε στο φως έρευνα του Δανέζικου Ινστιτούτου υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για τα έτη 2010-2012.
Ειδικότερα στο αρχαίο λιμάνι της Μουνιχίας ανασκάφηκαν τα κατάλοιπα έξι νεώσοικων (χώροι με σκέπαστρο για τη φύλαξη πλοίων) που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου –αρχές του 5ου αιώνα π.Χ . Οι νεώσοικοι εκτείνονται σε απόσταση περίπου 35 μέτρων από τη σημερινή ακτογραμμή και βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων. Οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν μνημειώδη τόσο μέγεθος όσο και κατασκευαστικά, αφού το πλάτος τους αγγίζει τα 6,2 μέτρα. Ο πλευρικός τοίχος αποκαλύφθηκε σε μήκος 10,3 μέτρων και πλάτος 1,6 μέτρων. Οι κιονοστοιχίες συνεχίζουν σε απόσταση 27,2 μέτρων και η κάθε βάση κίονα έχει διαστάσεις 1,6 x 1.6 μέτρα.
Οι νεώσοικοι κατασκευάστηκαν κατά τα πρώιμα χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αθήνας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πιθανότητα ορισμένες από τις τριήρεις που πήραν μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας εναντίον των Περσών το 480 π.Χ. καθώς και εκείνες που ανήκαν στη Δηλιακή Συμμαχία να στεγάζονταν σε αυτούς τους νεώσοικους.
Στο αρχαίο λιμάνι της Ζέας ανασκάφηκαν τα κατάλοιπα επτά μη στεγασμένων νεωλκείων (slipways), πλάτους περίπου 8 μέτρων έκαστο. Αποτελούσαν κατά πάσα πιθανότητα χώρους για την αποθήκευση μεγαλυτέρων πολεμικών πλοίων (πεντήρεις). Αυτά τα επιβλητικά πολεμικά πλοία, τα οποία υπολογίζεται πως είχαν μήκος περίπου 45 μέτρων και πλήρωμα 377 ανδρών, εισήχθησαν στο Αθηναϊκό ναυτικό περίπου στα 320 π.Χ, στην αυγή της χρυσής εποχής του.

Πηγή:| iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Informations about my new record label

GIMEL  Genre : Contemporary Classical Catalogue: Phasma-Music 002  UPC:  634654588371    recording: Michał Szostakowski (DUX...