Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ralph Vaughan Williams, "ο μυστηριώδης".


YouTube - Vaughan Williams: A sea symphony - Behold, The Sea Itself.

Ο Ralph Vaughan Williams γεννήθηκε το 1872 στην Αγγλία. Σπούδασε σύνθεση στο Royal College of Music όπου συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τον Leopold Stokowski, όπως και αργότερα με τον Gustav Holst. Παρακολούθησε μαθήματα με τον Max Bruch στο Βερολίνο το 1897 ενώ αργότερα έκανε ένα μεγάλο άλμα μπροστά, στην ορχηστρική του σκέψη όταν γνώρισε στο Παρίσι τον Maurice Ravel.
Έγραψε 6 Όπερες, 9 Συμφωνίες, Κονσέρτα, έργα για Μουσική Δωματίου, πολλά Χορωδιακά, αλλά και έργα για τον Κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η μουσική του έχει έντονα στοιχεία από τη λαϊκή μουσική της Αγγλικής υπαίθρου, είναι μυστηριώδης, λυρική και μελαγχολική. Ο R. V. Williams Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους συνθέτες.
Πέθανε το 1958 σε ηλικία 86 ετών, αφού πρόλαβε να ακούσει, τρεις μήνες πριν το θάνατό του, την τελευταία του συμφωνία, το πιο σκοτεινό και αινιγματικό του έργο.

Χ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...