Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ο Σταύρος Παπασταύρου και..."του κόσμου τα τραγούδια"!


Να λοιπόν μια ευκαιρία να κάνετε μια κατάδυση στο εκλεπτισμένο τραγούδι από έναν τραγουδοποιό που έχοντας αφήσει το στίγμα του στην ελληνική δισκογραφία για πάνω από 25 χρόνια, με  αστραφτερά διαμαντάκια, μας ταξιδεύει για δύο ώρες, που δεν καταλαβαίνεις για πότε περνούν, σε ένα μαγικό ταξίδι πολιτισμού!

Δύο ακόμα Σάββατα στο "Τσάι στη Σαχάρα", μετά την μεγάλη επιτυχία των εμφανίσεων του Νοεμβρίου, αυτή τη φορά με ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο, αλλά και με δικά του τραγούδια!

Ξεκινώντας από τους γείτονές μας στα Βαλκάνια, θα περάσουμε από Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ουγγαρία, και μέσω Τουρκίας θα φτάσουμε ως τη μακρινή Ινδονησία!

Μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου οι εξαιρετικοί μουσικοί  Άλκηστης Ραυτοπούλου στο πιάνο και  Φώτης Μυλωνάς στα πνευστά και το μαντολίνο. Ένα "σφικτοδεμένο" τρίο που ξεχειλίζει από ταλέντο και έμπνευση. Προτείνεται ανεπιφύλακτα !

Σάββατο 22 και 29 Δεκέμβρη 2012, στις 11.30μ.μ.

"Τσάι στη Σαχάρα"
Λαοδικείας 18, Ιλίσια - τηλ.: 2110120936
Είσοδος: 10 ευρώ



Χάρης Κανάκης

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

"Παραποιήσεις" (του Νότη Μαυρουδή).



Τα ΝΕΑ δημοσίευσαν και πάλι (10/12/2012) λίστα με εισφοροφυγάδες τραγουδιστές-τραγουδίστριες της νυχτερινής πίστας, της γαρδένιας και της αισθητικής ενός κόσμου που άγεται και φέρεται με το μαύρο χρήμα, κάτω από τη μύτη του ΣΔΟΕ. Η εφημερίδα καταγγέλλει κραυγαλέες εισφοροδιαφυγές και δημοσιεύει ονόματα με φωτογραφίες διασήμων αυτής της συνομοταξίας. Ανάμεσά τους: Πλούταρχος, Ρουβάς, Βίση, Τερζής, Καρράς, Ρέμος, Θεοδωρίδου, Τσαλίκης, Βανδή, Κοκκίνου, και άλλα ονόματα που εμπλέκονται σε αυτό που λέμε «κομπίνες εις βάρος της τσέπης του κοινωνικού συνόλου».
Δεν έχει νόημα να αναφερθώ κι εγώ στους τρόπους που με φοροτεχνικές αλχημείες απέκρυβαν τα πραγματικά νυχτοκάματα και παρουσίαζαν χονδροειδή ψέματα, παρουσιάζοντας χαμηλά εισοδήματα, σε επίπεδο δημοσιοϋπαλληλικής μισθοδοσίας…
Το θέμα βεβαίως είναι σημαντικό, όχι όμως για τους συνηθισμένους λόγους που αφορούν τους φοροφυγάδες και τέτοιου είδους λαμόγια που είναι διάσπαρτα στον ελληνικό γεωγραφικό τόπο της πτωχευμένης χώρας. Είναι γεγονός πως ο δικομματισμός ευνόησε και κάλυψε επί δεκαετίες αυτόν τον κόσμο της φοροκομπίνας, με την τακτική του συστήματος «σφυρίζω κλέφτικα για να χαρούν τα παλικάρια και οι τσούπρες τής νύχτας». Εξ’ άλλου, είναι τοις πάσι γνωστό πως ο κόσμος της εξουσίας, στη χώρα μας, εκ παραδόσεως αρέσκεται στο να χαριεντίζεται με το αστραφτερό και το κοσμικόν νισάφι. Τα σκήπτρα τα κατέχει το διαχρονικό (?) ΠΑΣΟΚ που δεν δίσταζε να φτιάχνει συμβολισμούς με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του να ξεφαντώνουν μέσα στο τουρλουμπούκι ενός αποπνιχτικού κόσμου των σπασμένων πιάτων και της φιγούρας του αείμνηστου αντιφατικού πρωθυπουργού, να σέρνει ζεϊμπεκιές της μαγκιάς με τους υποτακτικούς του να χειροκροτούν χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι για τον παλικαρά και ατίθασο πρεζιντέντε…
Όλα αυτά τώρα είναι γραφικά και περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα…
Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη θα είναι η άδικη εξίσωση: όλοι οι …καλλιτέχνες του τραγουδιού φοροδιαφεύγουν και ελίσσονται για να γλιστρήσουν από το δόκανο της Εφορίας. Η εικόνα που προβάλλεται κινδυνεύει να εκθέσει ολόκληρο το φάσμα των εργαζομένων στο ελληνικό τραγούδι…
Όχι, δεν είμαι από εκείνους!
Πώς ηχεί μια τέτοια φράση; υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παλέψει για να κρατήσουν τον εαυτό τους έξω από ό,τι έχει δηλητηριάσει την υπόσταση και την αξιοπιστία του τραγουδιού! Ποτέ δεν ήταν εύκολος ένας τέτοιος αγώνας που έχει να κάνει με στοχοποιήσεις, που φτάνουν ακόμα και σε ιδεολογικές θέσεις γύρω από την τέχνη και τη ζωή. Η εξομοίωση αυτής της μερίδας των συνθετών-ερμηνευτών, με τον συγκεκριμένο φοροφυγά κόσμο της νύχτας, είναι χτύπημα στα σπλάχνα των υπολοίπων, που δεν έχουν δει ούτε στα πιο ευτυχισμένα όνειρά του το εν αφθονία χρήμα των τραγουδιστών της νύχτας…
Έτσι λοιπόν λέω πως άλλη μια παραποίηση της ιστορίας εις βάρος της η θ ι κ ή ς τού ελληνικού τραγουδιού είναι στο προσκήνιο και δύσκολα μπορεί να διορθωθεί…

Νότης Μαυρουδής  14-12-2012

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

«Σκοτώστε» τη γρίπη με τα όπλα της φύσης (από τη Βάσω Παπασούλη).

Κάθε χειμώνα το σκηνικό είναι το ίδιο. Ο οργανισμός σας παραδίνεται εύκολα στα συμπτώματα της γρίπης, με αποτέλεσμα να σας ταλαιπωρούν για μέρες το συνάχι, ο βήχας, ο πονόλαιμος, ο πυρετός. Αν φέτος δεν θέλετε να καταφύγετε στις αντιβιώσεις, δοκιμάστε να αφήσετε τη φύση να δράσει για εσάς. Στραφείτε στη δύναμη των αρχαιότερων φαρμάκων, των βοτάνων, για να ξεπεράστε τη γρίπη με εναλλακτικούς τρόπους, και τονώστε τον οργανισμό σας με τις κατάλληλες τροφές, ώστε το κρυολόγημα να μη σας χτυπά συχνά την πόρτα.

Φάρμακα από τη φύση
Μία επίσκεψη σε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων ή σε ένα σουπερμάρκετ που διαθέτει βιολογικά είδη είναι αρκετή για να προμηθευτείτε βότανα που θα θωρακίσουν τον οργανισμό σας ενάντια στις ιώσεις και τη γρίπη. Θυμηθείτε μόνο ότι είναι απολύτως απαραίτητες οι εναλλαγές στα βότανα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται τοξικότητα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε τη λήψη τους.

Εχινάκεια: Είναι ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες, έχει αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Θα τη βρείτε σε εισπνεόμενη μορφή, σε κάψουλα ή σε βάμμα. Προσοχή: Χρησιμοποιήστε τη με μέτρο, γιατί η συνεχής χρήση της για παρατεταμένα διαστήματα μπορεί να προκαλέσει αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και κάμψη του ανοσοποιητικού. Συστήνεται καθημερινή χρήση για 10 περίπου μέρες τον μήνα. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται από όσους χρησιμοποιούν φάρμακα ανοσοκατασταλτικά, όπως η κορτιζόνη.

Ελευθερόκοκκος / Σιβηριανό τζίνσενγκ: Λειτουργεί ως τονωτικό έναντι της κόπωσης που προκαλεί ένα κρυολόγημα. Για να το χρησιμοποιήσετε ως αφέψημα, βράστε τη ρίζα (μαζί με το νερό). Μπορείτε να καταναλώνετε 1 φλιτζάνι για 2-3 μέρες μετά από ένα κρυολόγημα. Επίσης, μπορείτε να το βρείτε και σε κάψουλες. Προσοχή: Δεν ενδείκνυται σε άτομα που έχουν πρόβλημα με το καρδιαγγειακό σύστημα (π.χ. υπέρταση).

Γκρέιπ σιτ: Είναι εκχύλισμα από σπόρους γκρέιπφρουτ, περιέχει βιταμίνη C και προανθοκυανιδίνες. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, αντιβακτηριδιακό, αντιιικό και δρα κατά των φλεγμονών. Βοηθά στην καλή λειτουργία του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος. Προσοχή: Καλό είναι να μη λαμβάνεται από άτομα που έχουν ευερέθιστο έντερο και υποφέρουν από διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Η λήψη του πρέπει να γίνεται ενδιάμεσα των γευμάτων.

Μύρτιλο: Με τη λήψη του επιτυγχάνεται καλή εξισορρόπηση στο αιμοποιητικό σύστημα (σίδηρος, αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτης) και επομένως ενισχύεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Απαλύνει τους πόνους των ματιών (εξαιτίας ιώσεων), ενώ λειτουργεί ως εφιδρωτικό. Στην αγορά θα το βρείτε ως συμπυκνωμένο χυμό ή συμπλήρωμα. Υπάρχει και σε αποξηραμένη μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο γιαούρτι, το γάλα ή σε φρουτοσαλάτες.

Γλυκόριζα: Η γλυκόριζα σε βάμμα ή ως συστατικό μείγματος καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τον βήχα, ενώ ανακουφίζει το αναπνευστικό, αφού είναι αποχρεμπτική και βλεννολυτική. Προσοχή: Δεν ενδείκνυται η χρήση της από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ακάι μπέρι: Το μούρο acai βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος. Παράλληλα ενισχύει το κυκλοφορικό και τον αιματοκρίτη, ο οποίος σε πολύ έντονες ιώσεις είναι χαμηλός. Μπορείτε να συμπεριλάβετε τους καρπούς του στη διατροφή σας, σε μορφή χυμού ή ροφήματος, αλλα και αποξηραμένους (π.χ. στο πρωινό με τα δημητριακά).

Ζαμπούκος: Είναι αποχρεμπτικό και βλεννολυτικό και ηρεμεί τον βήχα. Το αφέψημά του είναι εφιδρωτικό, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε κρυολογήματα, συνάχι, βρογχίτιδα και πυρετούς. Οι γαργάρες από το έγχυμά του ανακουφίζουν τη φαρυγγίτιδα και τον πονόλαιμο.

Λινέλαιο: Είναι πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και παρέχει σημαντική βοήθεια ενάντια στα συμπτώματα της γρίπης. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ βοηθά στην καλή λειτουργία των ορμονών και του κυκλοφορικού. Έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση και γενικά λειτουργεί ως αποτοξινωτικό.

Πράσινο τσάι: Είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Βοηθά στην πέψη και ενισχύει ελαφρώς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μπορείτε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι καθημερινά και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σε αντίθεση με τα περισσότερα βότανα, που θέλουν προσεκτική κατανάλωση. Συμβουλή: Αν υπάρχει πρόβλημα με εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας, που προκαλούν ορισμένες ιώσεις, καλό είναι να ξεκινήσετε με το μαύρο τσάι και εν συνεχεία να περάσετε στο πράσινο και τέλος στο λευκό, το οποίο είναι εξισορροπητικό.

Τίλιο: Ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, δρα ευεργετικά ενάντια στις αϋπνίες και απαλλάσσει από πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις. Επιπλέον, έχει εφιδρωτικές ιδιότητες.

Σπιρουλίνα: Πρόκειται για «θαυματουργό φύκι» που περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα, περισσότερες από εκατό θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης. Για τους λόγους αυτούς, η λήψη της βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην αγορά θα τη βρείτε σε σκόνη, νιφάδες, κάψουλες ή σιρόπι. Προσοχή: Αν την προμηθευτείτε σε μορφή σκόνης ή νιφάδων, μπορείτε να τη διαλύσετε σε χυμό ή στο φαγητό (αρκεί να μην είναι καυτό, γιατί ενδέχεται να χάσει μέρος των θρεπτικών της συστατικών).

Θαυματουργές τροφές
Με σωστή διατροφή μπορείτε να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού και επομένως να είστε πιο ανθεκτικοί στα κρυολογήματα και τους ιούς.

Το κεχρί, το φαγόπυρο (μαυροσίταρο) και η κινόα βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείτε να τα καταναλώσετε αυτούσια σε σαλάτες ή να βάλετε τις νιφάδες τους στο γάλα, στο γιαούρτι ή σε σούπες. Συνδυάζονται ιδανικά με τροφές όπως το ρύζι (ο συνδυασμός δίνει πρωτεΐνη ισοδύναμης αξίας με αυτήν του κρέατος), οι λιναρόσποροι, το μαύρο σουσάμι και τα φύτρα άλφα-άλφα (ο συνδυασμός θα μας χαρίσει ενέργεια). Επίσης, μπορείτε να τα δοκιμάσετε με ξηρούς καρπούς και ειδικά με τα καρύδια, που βοηθούν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, με τα αμύγδαλα, που μειώνουν τους πόνους στις αρθρώσεις και στα οστά, καθώς και με τις μαύρες σταφίδες, που ρυθμίζουν το αιμοποιητικό σύστημα.

Η κατανάλωση δημητριακών, ρυζιού και ζυμαρικών ολικής άλεσης βοηθά αφενός να αποφύγουμε το κρυολόγημα και αφετέρου να το ξεπεράσουμε πιο εύκολα, καθώς ο οργανισμός χωρίς επεξεργασμένη τροφή μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα.

Το κεφίρ είναι η πρώτη βασική τροφή για το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μύκητας στο αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα που μπορεί να χορηγηθεί αυτούσιος ή να συνδυαστεί με δημητριακά.

Μην αποφεύγετε την κατανάλωση σκόρδου Μπορεί ωμό να μη μυρίζει ωραία, αλλά οι ιδιότητές του είναι πολύ ευεργετικές. Είναι αντιιικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριδιακό, απαλύνει από πόνους στο στομάχι και λειτουργεί ευεργετικά σε διαταραχές του παχέος εντέρου, καθώς και σε αγγειοσπασμούς στα χέρια και τα πόδια.

Εντάξτε στη διατροφή σας τον μάραθο, που ηρεμεί τους πόνους στο στομάχι και τους ερεθισμούς στο έντερο, και το σέλινο, που ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις. Επίσης, την αγκινάρα, γιατί είναι διουρητική και αποτοξινώνει το συκώτι, το οποίο όταν αρρωσταίνουμε είναι επιβαρυμένο με τοξίνες, καθώς και τον βολβό του παντζαριού, που τονώνει το αιμοποιητικό σύστημα (σίδηρος-αιματοκρίτης).

Να καταναλώνετε τροπικά φρούτα (αβοκάντο, παπάγια, ανανά κ.λπ.), γιατί βοηθούν να ξεπερνάτε πιο γρήγορα το κρυολόγημα και παράλληλα βελτιώνουν τη διάθεσή σας. Είναι διουρητικά, αποτοξινωτικά, αποχρεμπτικά και έχουν αναλγητική δράση. Επιπλέον, θεωρείται ότι ενισχύουν τις ενδορφίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Μην ξεχνάτε τα εσπεριδοειδή (σαγκουίνι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι), γιατί και αυτά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στο κρυολόγημα. Καλό είναι να μην καταναλώνονται τις βραδινές ώρες, γιατί προκαλούν υπερδιέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι καγιέν, το μαύρο πιπέρι, το τζίντζερ/πιπερόριζα, είναι αποχρεμπτικά και ενισχύουν την πέψη. Προσοχή: Η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να είναι υπερβολική από άτομα που έχουν ευερέθιστο έντερο. Σε περίπτωση που έχετε δύσκολο πεπτικό σύστημα, προτιμήστε το μαχλέπι, το σαλέπι και τη σκόνη μαστίχας.

Αιθέρια έλαια
Από τα συμπτώματα της γρίπης μπορείτε να ανακουφιστείτε και με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων. Οι μέθοδοι αρωματοθεραπείας που προτείνονται είναι τα ροφήματα, οι γαργάρες, οι κομπρέσες, οι εισπνοές με ατμό και το μασάζ.

Η χρήση τους
Ευκάλυπτος:
Ισχυρό αντιμικροβιακό, αντιβιοτικό και αντιπυρετικό. Βοηθά στον πονόλαιμο, ενώ οι εισπνοές ατμών καταπραΰνουν το άσθμα και τις οξείες και χρόνιες βρογχίτιδες.
Δεντρολίβανο:
Αντιμικροβιακό, αντιπυρετικό, καταπολεμά τις βρογχίτιδες.
Λεμόνι:
Ιδανικό για το άσθμα και την καταρροή.
Τζίντζερ:
Αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα, βοηθά στην αναπνευστική συμφόρηση, σταματά τη ναυτία, ενώ ανακουφίζει και από τους πόνους στις αρθρώσεις.
Λεβάντα:
Ηρεμιστική, αντιπυρετική, διώχνει τους πονοκεφάλους.
Tea tree:
Μυκητοκτόνο, βοηθά στον πονόλαιμο.
Μέντα:
Ισχυρό αντιβακτηριδιακό, αντιπυρετικό και αποτοξινωτικό.
Πεύκο:
Βοηθά στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος.
Μαντζουράνα:
Ηρεμεί τον βήχα.
Περγαμόντο: Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο.

Για τον πονόλαιμο
Γαργάρες:
1/2 ποτήρι νερό, 1 κουταλάκι κονιάκ, 3 σταγόνες λεμόνι, 3 σταγόνες περγαμόντο. Διαλύουμε τις σταγόνες από τα δύο αιθέρια έλαια στο κονιάκ και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο ποτήρι με το νερό. Σε περίπτωση που δεν έχουμε λεμόνι και περγαμόντο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεβάντα με ευκάλυπτο ή λεμόνι με μέντα.
Μασάζ
(τοπικά στα σημεία όπου εμφανίζουμε πόνο): 1 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο, 2 σταγόνες περγαμόντο, 1 σταγόνα λεμόνι.
Ρόφημα: Βράζουμε σε νερό τη ρίζα του τζίντζερ. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τον χυμό από ένα λεμόνι και προσθέτουμε μία κουταλιά μέλι.

Για τον πυρετό

Επιθέματα:
1/2 κιλό νερό κρύο, 1 κουταλάκι κονιάκ, 3 σταγόνες ευκάλυπτο, 4 σταγόνες λεμόνι. Διαλύουμε στο κονιάκ τις σταγόνες από τα δύο αιθέρια έλαια και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο νερό. Παίρνουμε πετσέτες, τις βρέχουμε με το διάλυμα και τις τοποθετούμε στο μέτωπό μας.

Για τον βήχα
Ρόφημα:
Βράζουμε σε νερό μαντζουράνα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε είτε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού (διαλυμένες σε 1 κουταλάκι κονιάκ) είτε στύβουμε φυσικό χυμό από ένα λεμόνι.

Για τους πόνους σώματος (για ολιστικό μασάζ)

1η συνταγή:
30 ml αμυγδαλέλαιο, 5 σταγόνες ευκάλυπτο, 5 σταγόνες μέντα, 4 σταγόνες λεβάντα, 4 σταγόνες tea tree.
2η συνταγή: 30 ml σταφυλοκουκουτσέλαιο, 5 σταγόνες μέντα, 5 σταγόνες δεντρολίβανο, 4 σταγόνες λεβάντα, 4 σταγόνες τζίντζερ.

Για το συνάχι

Οι εισπνοές στον αρωματικό λύχνο είναι πολύ αποτελεσματικές για την αποσυμφόρηση του αναπνευστικού. Αν δεν έχουμε τον λύχνο, μπορούμε να το κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή να βράσουμε νερό σε ένα μπολ και αφού πάρει βράση να προσθέσουμε αιθέρια έλαια (3 σταγόνες δεντρολίβανο και 3 σταγόνες βασιλικό ή 3 σταγόνες μέντα και 4 σταγόνες πεύκο). Στη συνέχεια, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αμέσως μετά τοποθετούμε μια πετσέτα στο κεφάλι μας και κάνουμε εισπνοές, ενώ τα αιθέρια έλαια θα εξατμίζονται.

Τι πρέπει να προσέξουμε
l
Η χρήση αιθέριων ελαίων ευκαλύπτου και μέντας πρέπει να αποφευχθεί από όσους κάνουν ομοιοπαθητική.
l
Οι καρκινοπαθείς και οι έγκυοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαια.
l Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα αιθέρια έλαια λειτουργούν και ως φάρμακα και για τον λόγο αυτό πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε λίγες σταγόνες. Οι μεγάλες δόσεις μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Η πιο γνωστή δοσολογία είναι 5 ml αλκοόλη προς 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου.

Προσοχή!
Όλα αυτά ισχύουν για υγιείς ενηλίκους. Όταν πρόκειται για παιδιά, πριν κάνετε οτιδήποτε, ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας.

Απλά γιατροσόφια
Το αλατόνερο είναι ιδανικό για το μπούκωμα της μύτης. Είναι βλεννολυτικό και αντισηπτικό και έτσι όχι μόνο ελευθερώνει τη μύτη μας από τη συμφόρηση, αλλά βοηθά ώστε να ξεφορτωθούμε τα μικρόβια. Σε χλιαρό νερό, διαλύστε μισή κουταλιά αλάτι. Μόλις κρυώσει, θα ρίχνετε 3-4 σταγόνες αλατόνερο σε κάθε ρουθούνι, χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή μία αποστειρωμένη σύριγγα.
➜ Το καλύτερο αντιπυρετικό είναι το χλιαρό μπάνιο. Κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Φροντίστε το νερό να είναι το πολύ στους 37° C και το λιγότερο στους 28° C.

Tips για να μην κολλήσετε
Αερίζετε συχνά τους χώρους στο σπίτι ή το γραφείο
Είναι σημαντικό να διατηρείτε την ατμόσφαιρα υγρή. Ένας καλός τρόπος είναι να τοποθετήσετε πάνω στο καλοριφέρ ένα δοχείο με νερό και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου.
Χρησιμοποιήστε μαντίλι κατά το φτέρνισμα
Σε κλειστούς χώρους καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε ένα μαντίλι εμποτισμένο με οξυγονούχο νερό.
Τηρήστε τη σωστή υγιεινή των χεριών
Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών περιορίζει τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών και κατά συνέπεια τις λοιμώξεις. Πλένετε τα χέρια απαραιτήτως πριν και μετά την κατανάλωση τροφής, τη χρήση τουαλέτας, όταν φτερνίζεστε, βήχετε με τα χέρια μπροστά στο στόμα, καθαρίζετε τη μύτη σας.
Κάνετε χρήση ειδικών αντιβακτηριδιακών υγρών
Θα τα βρείτε είτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων είτε σε φαρμακεία με ομοιοπαθητικά.
Ενισχύστε τον οργανισμό σας με υγρά Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε ημερησίως τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό και χυμούς. H μεγάλη ποσότητα υγρών θα αυξήσει τη διούρηση, ώστε να φύγουν με τα ούρα και πολλά μικρόβια, θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και παράλληλα θα καθαρίσει το αναπνευστικό, αφού θα βοηθήσει στη διάλυση των βλεννών. Άλλωστε, τα υγρά ρίχνουν και τον πυρετό. Προσοχή:
Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών και ποτών που περιέχουν αλκοόλ, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.
Προσέξτε τη διατροφή σας και τρώτε συχνά γεύματα Ακόμη και ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να σας ταλαιπωρήσει περισσότερο από το κανονικό, αν ο οργανισμός σας είναι εξουθενωμένος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΑΒΟΥ, ολιστική ενεργειακή διατροφολόγο, και την κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας στη σχολή «Natural Health Sciences». 


www.vita.gr

Φρεντερίκ Σοπέν. Υπέφερε από επιληψία.

Ο Σοπέν, που πέθανε το 1849 σε ηλικία 39 ετών, υπέφερε συστηματικά από παραισθήσεις οι οποίες, σύμφωνα με ερευνητές, οφείλονταν σε επιληψία που είχε πλήξει τον ινιακό λοβό του εγκεφάλου.


Η κατάσταση της υγείας του Σοπέν δεν ήταν καλή, όπως και πολλών μελών της οικογένειάς του. Υπέφερε από έντονο βήχα, από πνευμονικές λοιμώξεις, από πυρετό και, προς το τέλος της ζωής του, από πονοκεφάλους.
Σύμφωνα με πολωνούς επιστήμονες, ο θάνατός του θα μπορούσε να αποδοθεί όχι στη φυματίωση, όπως γενικά πιστεύεται, αλλά σε κυστική ίνωση, μια γενετική ασθένεια που πλήττει τους πνεύμονες. Αυτή η πιθανότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί μετά την άρνηση της πολωνικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση τεστ DNA στην καρδιά του συνθέτη που διατηρείται στη Βαρσοβία.
Επίσης, υπέφερε από παραισθήσεις.
Δύο ισπανοί γιατροί, οι Μανουέλ Βάθκεθ Καρούντσο και Φρανθίσκο Μπράνιας Φερνάντεθ, των υπηρεσιών ραδιολογίας και νευρολογίας του νοσοκομείου του Λούγο, θέλησαν να εντοπίσουν από πού προέρχονταν. Για τον λόγο αυτόν εξέτασαν εξονυχιστικά όλες τις μαρτυρίες που περιλαμβάνονται σε βιβλία ανθρώπων του περιβάλλοντος του Σοπέν, ανάμεσά τους και της Γεωργίας Σάνδη, συντρόφου του επί μακρόν.
Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Medical Humanities, που ανήκει στον όμιλο British Medical Journal.
Μία βιογραφία του συνθέτη και μουσικού (Μπέρναρντ Γκαβότι 1985) περιγράφει ένα περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συναυλίας στο Μάντσεστερ τον Αύγουστο 1948. Την ώρα που ερμήνευε τη σονάτα του σε σι ελάσσονα, εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά το πιάνο, αμέσως μετά το σκέρτσο. «Βλέπω να βγαίνουν από τα πιάνο αυτά τα καταραμένα πλάσματα που έχουν ξαναεμφανισθεί μια μακάβρια νύκτα σε ένα μοναστήρι στη Μαγιόρκα», αφηγείται σε επιστολή του προς τη Γεωργία Σάνδη.
Στη Μαγιόρκα, κατά τη διάρκεια ταξιδιού δέκα χρόνια πριν, η Γεωργία Σάνδη διηγείται ότι ο περίβολος του μοναστηριού «ήταν γι' αυτόν γεμάτος τρομακτικά πλάσματα και φαντάσματα». Μια άλλη φορά στη Μαγιόρκα, ο Σοπέν, κατά τη διάρκεια ισχυρής βροχής, δεν μπορούσε πια να κάνει τη διάκριση ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, και έβλεπε ότι «πνίγεται σε μία λίμνη», «πεπεισμένος ότι είχε πεθάνει», σύμφωνα με τη Γεωργία Σάνδη.
Υπήρξαν και άλλες παραισθήσεις, σε άλλες περιστάσεις, φαντάσματα που τον καλούσαν ή τον σφιχταγκάλιαζαν, ο θάνατος που του χτυπούσε την πόρτα...
Οι ερευνητές εντόπισαν ορισμένες σταθερές: ο Σοπέν θυμόταν με ακρίβεια τις παραισθήσεις του, οι οποίες έρχονταν συχνά το βράδυ και συνέπιπταν μερικές φορές με οξείες λοιμώξεις και πυρετό. Οπτικές, οι παραισθήσεις ήταν σύνθετες και η εικόνα του θανάτου ήταν συχνά παρούσα.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο Σοπέν έπασχε πιθανότατα από επιληψία εστιασμένη στο ινιακό λοβό. Αυτό το είδος της επιληψίας προκαλεί σύνθετες οπτικές παραισθήσεις, συνήθως σύντομες, αποσπασματικές και πάντα με την ίδια σειρά, συνοδευμένες μερικές φορές από εξάντληση και κρίσεις άγχους, ακριβώς όπως είναι οι παραισθήσεις, από τις οποίες ο ίδιος έλεγε ότι υπέφερε.

ΠΗΓΗ:  ΤΟ ΒΗΜΑ  (25 Ιανουαρίου 2011)

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

"Το Πάρκο των ψυχών" του γλύπτη Σπύρου Ντασιώτη.




Στην Πάρνηθα στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα λειτούργησε ένα Σανατόριο για ασθενείς που έπασχαν από τη μάστιγα της εποχής, τη φυματίωση. 

Το κτίριο που είναι πλέον εγκαταλελειμμένο και γνωστό, ως πρώην Ξενία, ανήκε τότε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με απόφαση ίδρυσης  το 1912. Ως Σανατόριο λειτούργησε πάνω από 30 χρόνια.

Εκεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, νοσηλεύτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, μακριά από τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους, για μέρες, μήνες ή χρόνια...

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο χώρο αυτό, από τον Οκτώβριο του 1937 μέχρι τον Απρίλη του 1938, νοσηλεύτηκε και ο Γιάννης Ρίτσος, όπου έγραψε μεταξύ άλλων, την ‘’Εαρινή συμφωνία’’ ….

Ο χώρος επιβλητικός, με μια ιδιαίτερη αίσθηση να σε κυριεύει καθώς πλησιάζεις και οι μύθοι πολλοί….

Κοντά στο χώρο αυτό , σε ένα φυσικό ξέφωτο, όπου περνούσαν τις ώρες τους οι ασθενείς, ο Γλύπτης Σπυρίδων Ντασιώτης, υπάλληλος του Δασαρχείου Πάρνηθας τα τελευταία χρόνια, ξέροντας την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή, τους ήχους της, τις μυρωδιές της, εμπνεύστηκε και δημιουργεί ένα πάρκο με γλυπτά από κορμούς καμένων δέντρων*! Γλυπτά αφιερωμένα σε αυτούς που πέρασαν ένα κομμάτι της ζωής τους εκεί και τους στιγμάτισε…. «Το πάρκο των Ψυχών"

Τα γλυπτά  είναι 20 και  είναι στην κορυφή των κορμών, με ύψος από 2,5 έως 4,5 μέτρα. Το έργο γίνεται αφιλοκερδώς, μόνο με τον προσωπικό μόχθο, μεράκι και αγάπη του καλλιτέχνη.





Κείμενο από το "βήμα Αλιάρτου" 

 Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου Αρχείο τραβηγμένες το Νοέμβριο του 2012. sirah68- "Ιχνηλάτης"




Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

"Η μυστική παπαρούνα" - Στρατής Μυριβήλης



Το πόδι απόψε το νιώθω πολύ καλύτερα.
Μου 'ρχεται να σηκωθώ σιγά σιγά, να προχωρέσω μέσα στο σιωπηλό χαράκωμα. Είναι πολύ παράξενο το χαράκωμα με τόσο φως. Φέγγει σαν μέρα και όμως δεν έχει φόβο. Το φεγγαρόφωτο από μακριά, σα δεν αντιλαμπίζει σε γυαλιστερό μέταλλο, δεν ξεσκεπάζει τίποτε. Μπορώ το λοιπόν να περπατώ λεύτερα κάτω από τον αχνό πέπλο του που προ

στατεύει σαν ασημί σκοτάδι.
Για μια στιγμή πάλι μου περνά η ιδέα πως ετούτη η μοναξιά είναι αληθινή. Πως τάχα σηκώθηκαν όλοι και φύγανε και μ' αφήσαν μονάχον, ολομόναχον εδώ πάνω. Τότες μια κρυάδα περνά, λεπίδι, την καρδιά μου. Θα προτιμούσα να ξέρω πως ζούνε γύρω μου κρυμμένοι άνθρωποι, κι ας ήτανε μόνο οχτροί.
Προχώρεσα ως την άκρη του χαρακώματος του λόχου μας. Ως την έβγαση των συρματοπλεγμάτων. Εκεί είναι μια μυστική πόρτα που σφαλνά μ' ένα αδράχτι οπλισμένο με αγκαθωτά τέλια. Επειδή το μέρος είναι ένα νταμάρι όλο πέτρα και δε σκάβεται, σήκωσαν ένα προκάλυμμα με γεώσακους. Έτσι λένε κάτι σακιά μεγάλα με χώμα που μ' αυτά οχυρώνουν τα πετρώδικα χαρακώματα. Τα τσουβάλια αυτά κείτουντ' εδώ χρόνον – καιρό έτσι. Θα φάγαν υγρασίες, βροχάδες, χιόνια και ήλιους. Ήρθαν και σάπισαν από τα νερά, ο ήλιος τα τσουρούφλισε και τα 'καψε. Τραβώ το δάχτυλο μου πάνω τους. Λιώνει η λινάτσα. Σαν τα ξεθαμμένα ρούχα των πεθαμένων που ξεφτάνε, σταχτωμένα, με το πρώτο άγγιγμα. Είναι τσουβαλάκια φουσκωμένα-κάργα, όπως τα πρωτογέμισαν. Άλλα πάλι κρεμάζουν σαχλά, μισοαδειανά. Κάτου από το δυνατό φεγγάρι μοιάζουν με ψοφίμια σκυλιών, άλλα πρησμένα κι άλλα ξαντεριασμένα, σωριασμένα τόνα πάνου στ' άλλο.
Από δω το θέαμα θα 'ναι πιο όμορφο. Τώρα το κρυμμένο ποτάμι ακούγεται καλύτερα όπως φωνάζει μακριά, μες από τη βαθιά κοίτη του. Θέλω να βγάλω το κεφάλι ψηλά από το προπέτασμα, να ιδώ πέρα. Αν μπορούσα μάλιστα θα καβαλίκευα το χαράκωμα. Ακουμπώ το μπαστούνι στο τοίχωμα, σηκώνουμαι στη μύτη της αρβύλας του γερού μου ποδιού και γαντζώνω τα δάχτυλα στους γεώσακους που 'ναι πάνω πάνω. Ένας απ' αυτούς λιώνει με μιας κι αδειάζει τον άμμο του πάνω μου. Λοιπόν τότες έγινε μιαν αποκάλυψη! Μόλις ξεφούσκωσε αυτό το σακί, χαμήλωσε η καμπούρα του και ξεσκέπασε στα μάτια μου μια μικρήν ευτυχία. Αχ, μου 'καμε τόσο καλό στην ψυχή, λίγο ακόμα και θα πατούσα μια τσιριξιά χαράς.
Ήταν ένα λουλούδι εκεί! Συλλογίσου. Ένα λουλούδι είχε φυτρώσει εκεί μέσα στους σαπρακιασμένους γεώσακους. Και μου φανερώθηκε έτσι ξαφνικά τούτη τη νύχτα που 'ναι γιομάτη θάματα. Απόμεινα να το βλέπω σχεδόν τρομαγμένος. Τ' άγγισα με χτυποκάρδι, όπως αγγίζεις ένα βρέφος στο μάγουλο. Είναι μια παπαρούνα. Μια τόση δα μεγάλη, καλοθρεμμένη παπαρούνα, ανοιγμένη σαν μικρή βελουδένια φούχτα.
Αν μπορούσε να τη χαρεί κανένας μέσα στο φως του ήλιου, θα 'βλεπε πως ήταν άλικη, μ' ένα μαύρο σταυρό στην καρδιά, με μια τούφα μαβιές βλεφαρίδες στη μέση. Είναι καλοθρεμμένο λουλούδι, γεμάτο χαρά, χρώματα και γεροσύνη. Το τσουνί του είναι ντούρο και χνουδάτο. Έχει κι έναν κόμπο που δεν άνοιξε ακόμα. Κάθεται κλεισμένος σφιχτά μέσα στην πράσινη φασκιά του και περιμένει την ώρα του. Μα δεν θ' αργήσει ν' ανοίξει κι αυτός. Και θα 'ναι δυο λουλούδια τότες! Δυο λουλούδια μέσα στο περιβόλι του Θανάτου. Αιστάνουμαι συγκινημένος ξαφνικά ως τα κατάβαθα της ψυχής.
Ακουμπώ πάνω στο προπέτασμα σαν να κουράστηκα ξαφνικά πολύ.
Από μέσα μου αναβρύζουν δάκρυα απολυτρωτικά. Στέκουμαι έτσι πολλήν ώρα, με το κεφάλι όλο χώματα, ακουμπισμένο στα σαπισμένα σακιά. Με δυο δάχτυλα λαφριά, προσεχτικά, αγγίζω την παπαρούνα. Ξαφνικά με γεμίζει μια έγνοια, μια ζωηρή ανησυχία πως κάτι μπορεί να πάθει τούτο το λουλούδι, που μ' αυτό μου αποκαλύφθηκε απόψε ο Θεός. Παίρνω τότες στη ράχη ένα γερό τσουβάλι (δαγκάνω τα χείλια από την ξαφνική σουβλιά του ποδιού), και τ' ακουμπώ με προφύλαξη μπροστά στο λουλούδι. Έτσι λέω θα 'ναι πάλι κρυμμένο για όλους τους άλλους. Χαμογελώ πονηρά. Κατόπι σηκώνουμαι ξανά στα νύχια κι απλώνω το μπράτσο έξω. Ναι. Το άγγισα λοιπόν πάλι! Τρεμουλιάζω από ευτυχία. Νιώθω τα τρυφερά πέταλα στις ρώγες των δαχτύλων. Είναι μια αναπάντεχη χαρά της αφής. Μέσα στο χέρι μου μυρμιδίζει μια γλυκιά ανατριχίλα. Ανεβαίνει ως τη ράχη. Είναι σαν να πεταλουδίζουν πάνω στην επιδερμίδα τα ματόκλαδα μιας αγαπημένης γυναίκας. Φίλησα τις ρώγες των δαχτύλων μου. Είπα σιγά σιγά:
- Καληνύχτα... καληνύχτα και να 'σαι βλογημένη.
Γύρισα γρήγορα στ' αμπρί. Ας μπορούσα να κάμω μια μεγάλη φωταψία... Να κρεμάσω παντού σημαίες και στεφάνια! Άναψα στο λυχνάρι τέσσερα φιτίλια και τώρα πασχίζω να τη χωρέσω εδώ μέσα, μέσα σε μια τόσο μικρή γούβα, μια τόσο μεγάλη χαρά. Η ψυχή μου χορεύει σαν μεγάλη πεταλούδα. Χαμογελώ ξαπλωμένος ανάσκελα. Κάτι τραγουδάει μέσα μου. Τ' αφουγκράζουμαι. Είναι ένα παιδιάστικο τραγούδι:
Φεγγαράκι μου λαμπρό...

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

"Αιθεροβάμονες;" Editorial: «ΠΟΛΥΤΟΝΟν» Τεύχος. 55

      


 Κυκλοφόρησε το 55ο τεύχος του περιοδικού ΠΟΛΥΤΟΝΟν με το οποίο συμπληρώνονται 9 χρόνια κυκλοφορίας, αναζητήστε το. Αναδημοσιεύω το Editorial που το συνοδεύει, ένα όμορφο κείμενο. Στη φωτογραφία το πρώτο εξώφυλλο του περιοδικού όταν ακόμη λεγόταν "ΑΝΤΙΦΩΝΟν"

Οι σκέψεις που κάναμε αποφασίζοντας για το εξώφυλλο του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας, ήταν πολλές.
Με ποιο τρόπο να περιγράψουμε καλύτερα αυτά τα εννέα χρόνια; Γυρνάμε νοερά πίσω, σε εκείνο το «Αντίφωνον» νούμερο ένα και στη μοναχική νεαρή τσελίστα του εξωφύλλου.
Όταν την άνοιξη του 2003 μαζευτήκαμε στο γνωστό ταβερνάκι του Ηλία και αποφασίζαμε - με μία ισχυρότατη δόση βολονταρισμού - να φτιάξουμε «ένα περιοδικό για την Ένωση», διαθέταμε μεγάλη αισιοδοξία, αλλά ελάχιστη επίγνωση των δυσκολιών.
Κατά τη διάρκεια των εννέα αυτών χρόνων που το περιοδικό από Αντίφωνον έγινε Πολύτονον, περισσότεροι ξεκίνησαν μαζί του, μερικοί έφυγαν, καινούργιοι ήρθαν και πολλοί έγιναν μόνιμοι και πολύτιμοι συνεργάτες που μοιράζονται κάθε δίμηνο τις αγωνίες μας, αλλά και την ανακούφισή μας, όταν «όλα βαίνουν καλώς».
Σιγά - σιγά όλα αυτά τα χρόνια κερδίσαμε πολύτιμους υποστηρικτές σε όλους τους χώρους, ανθρώπους που μας πίστεψαν, μας συμβούλεψαν, αλλά και μερικές φορές μας προστάτεψαν, από ιδιόμορφες κακοτοπιές.
Ανθρώπους που συνεχώς μας προτρέπουν να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε και αγαπάμε.
Φτάνοντας όμως στο σήμερα, σε αυτό το έντονα μεταβαλλόμενο και ανήσυχο περιβάλλον, πήγε το μυαλό μας στους πολύχρωμους ιπτάμενους βιολιστές του Marc Chagall που παίζουν βιολί πατώντας στο πουθενά, στους φλαουτίστες που χοροπηδάνε μέσα σε σύννεφα και στο «Βιολιστή στη Στέγη», που σκαρφαλωμένος τσουγρανάει το βιολάκι του προσπαθώντας να μην πέσει και σπάσει το σβέρκο του.
Και επειδή χρειαζόμαστε ισχυρό αντίβαρο, τελικά επιλέξαμε τον «ναΐφ»λαϊκό βιολιστή.
Σε κοιτάζει κατ’ ευθείαν στα μάτια.
Πατάει καλά στη γη.
Και θα παίξει για σένα, ωραία μουσική.
Όπως οι μουσικοί, που ύστερα από την πρόβα της ορχήστρας ή τη διδασκαλία στο ωδείο, μαζεύονται και φτιάχνουν σύνολα μουσικής δωματίου.
Όπως οι συνθέτες, που εξακολουθούν να γράφουν με πάθος το έργο που μπορεί να παιχτεί μετά από τέσσερα ή έξι χρόνια.
Όπως οι  δάσκαλοι, που συνεχίζουν να μαθαίνουν στα παιδιά κάτι περισσότερο από «νότες».
Όπως αυτοί, που στήνουν μικρά φεστιβάλ ή συναυλίες, και συντηρούν χώρους (ποιος ξέρει πως...), για να τους παραχωρούν σε όλους εμάς.
Όλοι μαζί, με χώρο συνάντησης αυτές τις σελίδες!
Εμείς, για τους οποίους η μουσική είναι τρόπος ζωής και αγαπημένο επάγγελμα, και εσείς, για τους οποίους είναι μία ουσιαστική ανάγκη.

Η συντακτική ομάδα του περιοδικού 
 

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Εξόδιος λόγος εις μνήμην Ευαγγελίας Κανάκη (της Αφροδίτης Κανέλλη)



                                                                                        
                                                              Εξόδιος Λόγος  
                               Κοιμητήριο Ν. Φιλαδέλφειας, Δευτέρα  5 /11/2012
                                              εις μνήμην   Ευαγγελίας  Κανάκη.

        Εκπροσωπώντας τους μαθητές πιάνου της δασκάλας, όλων των δεκαετιών απευθύνω τον ύστατον λόγο, έναν λόγο ευχαριστίας. Ευαγγελία  Κανάκη! Η δασκάλα μας  , η δασκαλίτσα μου.
Ο κόσμος της ,η μουσική. Η ζωή της ,η μουσική . Οι μαθητές της ,η χαρά της .
Αγαπούσε τα παιδιά ,ζούσε με τα παιδιά, τρεφόταν από τα παιδιά , γιατί και η ίδια ήταν στο βάθος παιδί.
Γλυκιά μα και αυστηρή, σαν την γλυκόπικρη μυρωδάτη και  καυτερή κανέλα.
Ο λόγος της καθαρός επαινετικός μα και επικριτικός, όταν έπρεπε.
Δεν υπήρχε χώρος για τους τεμπέληδες ! Οι συναυλίες των παιδιών η χαρά της, το καλύτερό της η ετοιμασία, οι πρόβες η μέριμνά της τόσο για το μουσικό μέρος όσο και για την όλη μας εμφάνιση και παρουσία .
 Η δασκάλα ήταν ένα δένδρο καρποφόρο μεγάλο και δυνατό σαν και εκείνα τα γιγάντια δένδρα του παραδείσου.Οι ρίζες της δυνατές ,το θεληματικό της ,η βούλησή της ο κορμός της, στέρεος  και ακλόνητος  να αντέχει τις δυσκολίες, τους ανέμους,  τις καταιγίδες.  Το συναισθηματικό σώμα της,
τα κλαδιά της, η φυλλωσιά της, ο πνευματικός της κόσμος η δημιουργικότητά της, οι καρποί της και ιδιαίτερα ο κατά σάρκα καρπός της, το παιδί της ο Χάρης  της που ακολούθησε τα μουσικά της χνάρια.
Κάτω από την ευσκιόφυλλη  σκιά της εμείς οι μαθητές της  απλώναμε το χέρι και αρπάζαμε τους καρπούς της μύησης της μουσικής και όχι μόνο.
Έφυγε ξαφνικά όμως ανώδυνα ,ανεπαίσχυντα και ειρηνικά όπως το ευχόταν. 
Ένας κύκλος ζωής συμπληρωμένος και  ολοκληρωμένος με την χαρά της νιόφερτης εγγονής  , το καρπό του Χάρη και της Ελένης.
Η δασκάλα σήμερα , τώρα  μπροστά  μας κοιμάταιμετέβη στην αντίπερα όχθη των κεκοιμημένων στον κόσμο της αρμονίας, που εν ζωή εδίδαξε,  στον κόσμο  της μακαριότητας περιμένοντας την ανάστασή της , τον Κύριο.
                          
Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένη δασκάλα μας. Ας είναι ελαφρύ  το χώμα της μάνας Γης της μεγάλης Μητέρας που θα σε σκεπάσει με αγάπη και περίθαλψη. Σ’αγαπούμε δασκάλα, θα μένεις ζωντανή στην σκέψη μας ,στη μνήμη μας και στις προσευχές μας .

                                                      Καλό σου ταξίδι
                                                      Καλό κατευόδιο.
                                                                                          
                                                       Η μαθήτριά σου
                                                    Αφροδίτη Κανέλλη
                                          Mezzo soprano, Φυσιοθεραπεύτρια

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Επίθεση αράχνης απαθανατίστηκε σε κεχριμπάρι !

Ουάσινγκτον
Πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, μια αράχνη ετοιμαζόταν να απολαύσει το γεύμα της, μια μικρή σφήκα που πάλευε να απελευθερωθεί από τον ιστό της. Δεν πρόλαβε όμως να την αρπάξει: μια σταγόνα ρετσίνι έπεσε από ένα δέντρο και παγίδευσε τα δύο έντομα σε μια σκηνή κυνηγιού παγωμένη στο χρόνο.

Το εντυπωσιακό εύρημα, από την περιοχή Χουκουάνγκ της σημερινής Μιανμάρ, είναι το μόνο γνωστό δείγμα αράχνης που παγιδεύεται μαζί με το θύμα της την ώρα της επίθεσης, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Historical Biology.

Mέσα στο κεχριμπάρι διακρίνονται ακόμα και οι ίνες μεταξιού πάνω στις οποίες έχει κολλήσει το άτυχο έντομο. Η σφήκα έχει στραμμένο το κεφάλι προς τον επίδοξο δολοφόνο της και μοιάζει να τον κοιτά έντρομη για μια αιωνιότητα.
Από το in.gr

Ο ΣΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ

Οταν ο Σόλων (ο μέγας νομοθέτης) αισθάνθηκε ότι ο Πεισίστρατος (ο οποίος ήταν συγγενής του) είχε σκοπό να αναλάβει την εξουσία και να εφαρμόσει τυραννία στην Αθήνα, προκειμένου να ξυπνήσει τους Αθηναίους και να ματαιώσει τα σχέδια του Πεισίστρατου, πήρε το δόρυ και την ασπίδα του και όρμησε στη συνέλευση του Δήμου.

Κράτώντας το δόρυ και την ασπίδα, προειδοποίησε τους πολίτες για τα σχέδια του Πεισίστρατου και δήλωσε ότι ο ίδιος προτίθετο να σταθεί στο πλευρό της πόλης, λέγοντας αυτά τα λόγια:


"Αθηναίοι, από άλλους σας είμαι σοφότερος και από άλλους σας πιο γενναίος.  Σοφότερος από αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται την απάτη του Πεισίστρατου και πιο γενναίος από αυτούς που ενώ το ξέρουν, σιωπούν από φόβο".

Και τα μέλη της Βουλής που ήταν με το μέρος του Πεισίστρατου, έλεγαν πως ο Σόλωνας είναι τρελός.

Ο Πεισίστρατος τελικά έγινε τύραννος και ο Σόλων αυτό-εξορίστηκε, φιλοξενούμενος στην αυλή του Κροίσου. Από την εξορία του, έγραψε στους Αθηναίους τα εξής:

Από δική σας δειλία κι αμυαλιά σας χτυπούν οι φουρτούνες
όχι μομφές στους Θεούς. δεν είναι φταίχτες.
εσείς οι ίδιοι αρματώσατε τούτους εδώ και τους τρανέψατε τόσο.
έτσι απ' αυτά, στην πικρή πέσατε τώρα σκλαβιά.

Ίδια αλεπού περπατάει πονηρά ο καθένας σας χώρια,
μα όλοι σαν πάτε μαζί, τότε σας πιάνει αμυαλιά
οι γαλιφιές σας πλανεύουν και δίνετε πίστη στα λόγια,
όμως καμιά προσοχή στα έργα δεν δίνετε εσείς.



ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ  {http://thalamofilakas.blogspot.gr/2012/08/blog-post_4579.html}

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ «Ο τελευταίος των Μοϊκανών» (συνέντευξη στον συνθέτη Κωνσταντίνο Λιγνό)

Διαβάστε στην παρακάτω διεύθυνση την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του μαέστρου Δημήτρη Αγραφιώτη στον Κωνσταντίνο Λιγνό στο μουσικό διαδικτυακό περιοδικό TAR με αφορμή  τη συναυλία που διοργανώνει προς τιμήν του η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αυτή την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012.

http://www.tar.gr/content/



Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Προγραμματισμός δράσης "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ" (11-10-2012)

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»
Σαπφούς 10-Αθήνα, τηλ:2103213694, e-mail pmu@pmu.gr
ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
16/10/2012
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,
Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου ψηφίστηκε το Πλαίσιο πάλης και ο προγραμματισμός δράσης που εισηγήθηκε το Δ.Σ. του Σωματείου. Επίσης προχωρήσαμε στη συγκρότηση επιτροπής ανέργων, με στόχο την εξειδίκευση της δουλειάς του Σωματείου για τους άνεργους που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του Κλάδου.

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στις παρακάτω κινητοποιήσεις:
1. Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 11.00, Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 27) ενάντια στην κατάργηση του εποχικού επιδόματος, μέτρα προστασίας για τους ανέργους, μαζί με πρωτοβάθμια Σωματεία από τους κλάδους του επισιτισμού, οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι. Προσυγκέντρωση στις 10.30. (*)
2. Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, συμμετέχουμε στην 24-ωρη πανεργατική απεργία, κατεβάζουμε τα όργανα, δεν δουλεύουμε, δεν κάνουμε πρόβες ή μαθήματα. Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.00 στην πλατεία Κάνιγγος. Προσυγκέντρωση στις 9.30. (*)
3. Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου (νυχτερινά κέντρα, μουσικά σύνολα, καθηγητές μουσικής, κ.ά.) προς την Βουλή, προκειμένου να καταθέσουμε στη κυβέρνηση και στα Κόμματα το Πλαίσιο πάλης που ψηφίστηκε στη Συνέλευση. (Λεπτομέρειες για την ακριβή ώρα της Συγκέντρωσης στις επόμενες ημέρες).
Συνάδελφοι, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.
Να συζητηθεί άμεσα σε κάθε χώρο το Πλαίσιο πάλης και ο προγραμματισμός του Συλλόγου.
Καλούμε τους εργαζόμενους στα Μουσικά Σύνολα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να αποφασίσουν την συμμετοχή τους στις δράσεις του Συλλόγου.
Καλούμε τους μουσικούς των νυχτερινών κέντρων και τους καθηγητές μουσικής να προχωρήσουν σε συσκέψεις.
Η επίθεση που δεχόμαστε ως κλάδος και ως τμήμα της εργατικής τάξης είναι συντριπτική, στόχο έχει να επιβάλλει τη σύγχρονη δουλεία, να εργαζόμαστε με αντίτιμο ένα πιάτο φαγητό.
Πρέπει τώρα να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να σηκώσουμε την κοινή μας υπόθεση, τον αγώνα για τα δικαιώματά μας.

(*) Οι προσυγκεντρώσεις για Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνουν στα γραφεία του Συλλόγου, Σαπφούς 10, πλατεία Κουμουνδούρου.


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος

(επισυνάπτεται το πλαίσιο πάλης)



1. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

Δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, όπως και για τους μουσικούς. Δημιουργία όρων σταθερού μισθού και μόνιμης εργασίας στο πλαίσιο της εναλλασόμενης συμμετοχής μας σε διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα ή φορείς (Ορχήστρες, Μ.Μ.Ε., δισκογραφία).
Μονιμοποίηση όλων των μερικά απασχολούμενων. Μέχρι να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό, έγκριση των αναγκαίων συμβάσεων (Ε.Ρ.Τ., Δήμοι, Μουσικά Σύνολα, Ωδεία). Είμαστε ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στα εργολαβικά γραφεία, στις εταιρίες ‘κοινωνικού σκοπού’ και τις ΜΚΟ.
Υπεράσπιση των Σ.Σ.Ε. Επιστροφή στις αποδοχές του 2009. Ειδικές Συμβάσεις για εκτάκτους και ελαστικά απασχολούμενους. Κύρηξη ως υποχρεωτικής της Σ.Σ.Ε. για τα νυχτερινά κέντρα.
Μέτρα προστασίας για τους ανέργους. Καμία μείωση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Επιδότηση ανεργίας για όλους τους ανέργους μέχρι να βρουν δουλειά στο ύψος του 80% του μισθού.
Να μην καταργηθεί το εποχικό βοήθημα των μουσικών. Να επανενταχθούν οι μουσικοί και τραγουδιστές των νυχτερινών κέντρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Ενιαίο καθολικό και αποκλειστικά δημόσια σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Βιβλιάριο υγείας για όλους.
Κατάργηση όλων των φορολογικών επιβαρύνσεων των μνημονίων που αφορούν εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα. Απαλλαγή από τους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 40.000,00 € το χρόνο και 5.000,00 € για κάθε παιδί. Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου με συντελεστή 45 %.
Κατάργηση του Φ.Π.Α. για τους καλλιτέχνες και του τέλους επιτηδεύματος.
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία.

2. ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Οι εποπτευόμενοι από το ΥΠ.ΠΟ. φορείς να είναι αποκλειστικά δημόσιοι. Να σταματήσει η ιδιωτικοοικονομική - επιχειρηματική λειτουργία τους. Ο Πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα.
Καμία συγχώνευση Πολιτιστικών υποδομών σε Δήμους – Ε.Ρ.Τ. – κρατικά και επιχορηγούμενα Μουσικά Σύνολα.
Καμία χρηματοδότηση σε επιχειρηματικά συμφέροντα που διεισδύουν στο χώρο (ΜΚΟ, ‘φιλανθρωπικές οργανώσεις’, εργολαβικά γραφεία). Καμία φοροαπαλλαγή στην πολιτιστική χορηγία. Να ακυρωθεί η συμφωνία με το «Ίδρυμα Νιάρχος» για τη Λυρική Σκηνή.
Δημιουργία κρατικών συναυλιακών σκηνών σε κάθε δήμο της χώρας.

3. ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ. Αλλαγή του προσανατολισμού της, ώστε αντί να ενισχύει τα μέγαρα των πολυεθνικών ομίλων να κατευθύνεται στους δημιουργούς και τα σχήματα που παράγουν αληθινή και χρήσιμη κοινωνικά τέχνη.
Άμεση επιχορήγηση σε «Ορχήστρα Χρωμάτων», Κ.Ο.Ε.Μ., Κ.Ω.Θ., στο ύψος των λειτουργικών τους αναγκών. Έκτακτη χρηματοδότηση στο Ωδείο Αθηνών για να ξεπεράσει το οικονομικό του αδιέξοδο.



4. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Συστηματική καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής μέσα από το συνολικό περιεχόμενο και τη λειτουργία της δωδεκάχρονης γενικής εκπαίδευσης με τη συμβολή και των μαθημάτων καλλιτεχνικής παιδείας (μουσική, εικαστικά κλπ.).
Δημιουργία δημόσιων κέντρων μουσικής παιδείας, σε επίπεδο Δήμων, τα οποία θα καλύπτουν ένα σύνολο σχολείων και θα παρέχουν δωρεάν τις απογευματινές ώρες μουσική εκπαίδευση σε κάθε μαθητή που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εκμάθηση μουσικών οργάνων, στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Ίδρυση ανώτατων σχολών μουσικής εκπαίδευσης, Δημόσιων και δωρεάν στο πλαίσιο μιας ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης για την επιστημονική μόρφωση των μουσικών εκτελεστών, μουσικών εκπαιδευτών και δημιουργών. Οι προτάσεις διαφόρων κυβερνήσεων για Ακαδημίες Τεχνών που έρχονται κατά καιρούς είναι κατώτερες των απαιτήσεων του κλάδου και των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Υπηρετούν τις ανάγκες της πολιτιστικής βιομηχανίας και συμβάλλουν ώστε να παραμείνει υποβαθμισμένη, αδιαβάθμιτη η καλλιτεχνική εκπαίδευση και ιδεολογικά χειραγωγημένη η Τέχνη.

Να αντιστοιχηθεί η αμοιβή των μουσικών που εργάζονται σε Δήμους και κρατικά Σύνολα με τις σπουδές τους. Δεν μπορεί ένας πτυχιούχος μουσικός να αμοίβεται σαν απόφοιτος Λυκείου.

Οι παραπάνω στόχοι εντάσσονται στο γενικότερο αγώνα μας για συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου (κοινωνικοποιημένου) Φορέα Τέχνης και Πολιτισμού, που με τους διάφορους οργανισμούς και τμήματά του (μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου, εικαστικών κλπ.) και την καθοριστική συμμετοχή των καλλιτεχνών θα οργανώσει σταδιακά όλη την παραγωγή και διανομή - προβολή του καλλιτεχνικού έργου και θα παρέχει στους συντελεστές του τα απαραίτητα μέσα, όπως κοινωνικό μισθό και τις αναγκαίες υποδομές, για να υπηρετήσουν ελεύθερα και συνειδητά την τέχνη τους και την αληθινή κοινωνική της αποστολή.

Σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Μικρολίμανο

Μεγάλης αξίας ευρήματα στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο) έφερε στο φως έρευνα του Δανέζικου Ινστιτούτου υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για τα έτη 2010-2012.
Ειδικότερα στο αρχαίο λιμάνι της Μουνιχίας ανασκάφηκαν τα κατάλοιπα έξι νεώσοικων (χώροι με σκέπαστρο για τη φύλαξη πλοίων) που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου –αρχές του 5ου αιώνα π.Χ . Οι νεώσοικοι εκτείνονται σε απόσταση περίπου 35 μέτρων από τη σημερινή ακτογραμμή και βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων. Οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν μνημειώδη τόσο μέγεθος όσο και κατασκευαστικά, αφού το πλάτος τους αγγίζει τα 6,2 μέτρα. Ο πλευρικός τοίχος αποκαλύφθηκε σε μήκος 10,3 μέτρων και πλάτος 1,6 μέτρων. Οι κιονοστοιχίες συνεχίζουν σε απόσταση 27,2 μέτρων και η κάθε βάση κίονα έχει διαστάσεις 1,6 x 1.6 μέτρα.
Οι νεώσοικοι κατασκευάστηκαν κατά τα πρώιμα χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αθήνας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πιθανότητα ορισμένες από τις τριήρεις που πήραν μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας εναντίον των Περσών το 480 π.Χ. καθώς και εκείνες που ανήκαν στη Δηλιακή Συμμαχία να στεγάζονταν σε αυτούς τους νεώσοικους.
Στο αρχαίο λιμάνι της Ζέας ανασκάφηκαν τα κατάλοιπα επτά μη στεγασμένων νεωλκείων (slipways), πλάτους περίπου 8 μέτρων έκαστο. Αποτελούσαν κατά πάσα πιθανότητα χώρους για την αποθήκευση μεγαλυτέρων πολεμικών πλοίων (πεντήρεις). Αυτά τα επιβλητικά πολεμικά πλοία, τα οποία υπολογίζεται πως είχαν μήκος περίπου 45 μέτρων και πλήρωμα 377 ανδρών, εισήχθησαν στο Αθηναϊκό ναυτικό περίπου στα 320 π.Χ, στην αυγή της χρυσής εποχής του.

Πηγή:| iefimerida.gr

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Όσκαρ Ουάιλντ ( 1854-1900 , Ιρλανδός συγγραφέας)


Υπήρξε πολύ πετυχημένος συγγραφέας, αλλά και από τους μεγαλύτερους δανδήδες της εποχής του. Σήμερα δεν θεωρείται μείζων συγγραφέας αλλά κάποια έργα του επιβιώνουν στο θεατρικό ρεπερτόριο, όπως: "Η σημασία του να είσαι σοβαρός", "Σαλώμη", "Ο ιδανικός σύζυγος", "Η βεντάλια της λαίδης Γουάιντερμηρ". Επίσης το μυθιστόρημά του "Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι" είναι σχεδόν κλασικό. Στο αποκορύφωμα της καριέρας του, έγινε πρωταγωνιστής σκανδάλου που συντάραξε το Λονδίνο, για τη σχέση του με τον νεαρό ποιητή Lord Alfred Douglas. Καταδικάστηκε και έκανε δυο χρόνια φυλακή.
Εκείνο για το οποίο περισσότερο θυμόμαστε τον Oscar Wilde είναι οι πάμπολλοι και πανέξυπνοι αφορισμοί του, που δεν έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη φρεσκάδα τους.

Μ’ αρέσουν οι άντρες που έχουν μέλλον και οι γυναίκες που έχουν παρελθόν.
Τίποτε δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να είσαι υπερβολικά μοντέρνος. Διατρέχεις το κίνδυνο να γίνεις ξαφνικά υπερβολικά ξεπερασμένος
Ο καλύτερος τρόπος ν’ αντιστέκεσαι σε έναν πειρασμό, είναι να υποκύπτεις σ’ αυτόν.
Δεν υπάρχει τίποτε το υγιές γύρω από την λατρεία της ομορφιάς.
Η δουλειά είναι το καταφύγιο των ανθρώπων που δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο.
Κυνικός είναι αυτός που ξέρει την τιμή όλων των πραγμάτων, αλλά την αξία κανενός.
Η «απλή και καθαρή αλήθεια» είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή.
Ο κριτικός οφείλει να εκπαιδεύει το κοινό. Ο καλλιτέχνης οφείλει να εκπαιδεύει τον κριτικό.
Η φύση μιμείται την τέχνη.
Να συγχωρείς τους εχθρούς σου. Αυτό τους κάνει να σε μισούν περισσότερο.
Το χειρότερο από το να μιλούν άσχημα για σένα είναι να μη μιλούν καθόλου για σένα.
Δεν μου αρέσει να μου δίνουν συμβουλές. Μπορώ να κάνω και μόνος μου λάθη.
Η αυτοκριτική έχει ένα προνόμιο: Όταν κατηγορούμε τον εαυτό μας, έχουμε την εντύπωση πως κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να μας κατηγορήσει.
Η φυσικότητα είναι απλώς μια πόζα και επιπλέον η πιο εκνευριστική απ’ όσες γνωρίζω.
Το βιβλίο αυτό δεν είναι ανήθικο, αλλά κάτι χειρότερο: Είναι κακογραμμένο.
Aρκεί ένα λεπτό για να ερωτευθείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για ν΄αγαπήσεις. Όμως μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να ξεχάσεις.
Πρέπει να παίζει κανείς πάντα τίμια, όταν έχει καλό φύλλο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άλλοι άνθρωποι. Οι σκέψεις τους είναι οι απόψεις κάποιου άλλου, η ζωή τους μια μίμηση, τα πάθη τους ένα ρητό.
(Από το "De Profundis", που ήταν ο απολογισμός -και η απολογία- της ζωής του)
Η ανώτερη μορφή ατομισμού είναι η δημιουργικότητα.
Μη δίνετε σημασία στις λεπτομέρειες, είναι η χυδαία πλευρά της ζωής.
Ο κυνισμός συνίσταται στο να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι.
Οι άντρες θέλουν πάντα να είναι η πρώτη αγάπη μιας γυναίκας. Οι γυναίκες, αντίθετα, θέλουν να είναι η τελευταία γυναίκα ενός άντρα.
Οι τραγωδίες των άλλων διακρίνονται πάντα για την απελπιστική τους κοινοτοπία.
Οι άντρες παντρεύονται γιατί είναι κουρασμένοι. Οι γυναίκες γιατί είναι περίεργες. Και οι δύο απατούνται.
Το χειρότερο πράγμα με τους φανατικούς είναι η ειλικρίνεια.
Η συνέπεια είναι το τελευταίο καταφύγιο όσων δεν έχουν φαντασία.
Η ηθικολογία είναι η στάση που υιοθετούμε απέναντι σε ανθρώπους που δεν μπορούμε να υποφέρουμε.
Ο έρωτας φοβάται την αμφιβολία, και όμως μεγαλώνει από την αμφιβολία και πεθαίνει συνήθως μέσα στη βεβαιότητα.
Δεν υπάρχουν αδιάκριτες ερωτήσεις. Υπάρχουν μόνο αδιάκριτες απαντήσεις.
Δεν μεταθέτω ποτέ για αύριο ό,τι μπορώ να κάνω μεθαύριο.
Οι απλές καθημερινές χαρές είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολυσύνθετων ανθρώπων.
Μου φαίνεται καμιά φορά πως ο Θεός, όταν δημιούργησε τον άνθρωπο, υπερεκτίμησε τις ικανότητές Του.
Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια.
Όταν ήμουν νέος, νόμιζα ότι το χρήμα είναι το πιο σπουδαίο πράγμα στη ζωή. Τώρα που είμαι γέρος, το ξέρω.
Το χειρότερο πράγμα από το να σε κουτσομπολεύουν είναι το να μη σε κουτσομπολεύουν.
Πρέπει να είναι κανείς πάντα ερωτευμένος. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παντρεύεται.
Το θεατρικό έργο ήταν επιτυχία. Το κοινό του ήταν αποτυχία.
Η γυναίκα αρχίζει με το να αποκρούει τις επιθέσεις του άντρα και καταλήγει στο να εμποδίζει την οπισθοχώρησή του.
Η εκπαίδευση είναι θαυμάσιο πράγμα. Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι τίποτε από όσα αξίζει να γνωρίζουμε δεν μπορεί να διδαχθεί.
Μόνο οι ρηχοί άνθρωποι δεν κρίνουν από την εξωτερική εμφάνιση. Το πραγματικό μυστήριο του κόσμου είναι το ορατό, όχι το μη ορατό.
Η ανυπακοή, στα μάτια όποιου έχει διαβάσει ιστορία, είναι η προπατορική αρετή του ανθρώπου. Από την ανυπακοή γεννήθηκε η πρόοδος, από την ανυπακοή και η επανάσταση.
Πολύ μακιγιάζ και λίγα ρούχα, αποτελούν πάντα ένα αλάνθαστο σημάδι απελπισίας σε μια γυναίκα.
Είναι απαράδεκτο να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς. Οι άνθρωποι είναι είτε γοητευτικοί είτε βαρετοί.
Αν θες να πεις στους ανθρώπους την αλήθεια, κάν’ τους να γελάσουν, αλλιώς θα σε σκοτώσουν.
Οι γυναίκες μάς αγαπούν για τα ελαττώματά μας. Αν έχουμε ελαττώματα, θα μας συγχωρέσουν τα πάντα, ακόμα και την ευφυΐα μας.
Ο ποιητής μπορεί να υπομείνει τα πάντα, εκτός από ένα τυπογραφικό λάθος.
Είτε η ταπετσαρία ξεθωριάζει είτε εγώ
(τα τελευταία του λόγια…)
Οι γέροι πιστεύουν τα πάντα. Οι μεσήλικες υποψιάζονται τα πάντα. Οι νέοι ξέρουν τα πάντα.
Όταν εκπληρώνω τα καθήκοντα που έχω προς τον εαυτό μου, νοιώθω μια απέραντη ευχαρίστηση.
Με το να γίνεις μάρτυρας, κατορθώνεις να γίνεις διάσημος χωρίς να έχεις ταλέντο.
Μόνο οι άστατοι γνωρίζουν τις χαρές της αγάπης. Οι σταθεροί γεύονται την τραγωδία της.
Όταν ο τρίτος της σύζυγος πέθανε, έγινε ξανθιά και θλιμμένη.
Η μοναδική γοητεία του παρελθόντος είναι ότι είναι παρελθόν.
Η βάση της αισιοδοξίας είναι αγνός τρόμος.
Δεν έχω να δηλώσω τίποτα [στο τελωνείο] εκτός από τη μεγαλοφυΐα μου.
Ποτέ μην εμπιστεύεσαι μια γυναίκα που λέει την πραγματική της ηλικία. Αν μπορεί να πει αυτό, είναι ικανή για τα πάντα.
Στην αγάπη αρχίζουμε απατώντας τον εαυτό μας. Μόνο αργότερα απατούμε τους άλλους.
Ο καθένας γεννιέται βασιλιάς και οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στην εξορία, όπως οι περισσότεροι βασιλιάδες.
Αυτοί που βρίσκουν άσχημα νοήματα σε ωραία πράγματα είναι διεφθαρμένοι χωρίς να είναι γοητευτικοί. Αυτό είναι ένα ελάττωμα.
Είχε μια από αυτές τις χαρακτηριστικές αγγλικές φυσιογνωμίες που τις βλέπουμε μια φορά και δεν τις θυμόμαστε ποτέ πια.
Το ποτήρι των ατυχιών της Ιρλανδίας έχει ξεχειλίσει εδώ και καιρό, αλλά δεν είναι γεμάτο.
Αντιπαθώ τα επιχειρήματα κάθε είδους. Είναι πάντα χυδαία και, συνήθως, πολύ πειστικά.
Οι πραγματικοί φίλοι σού την φέρνουν από μπροστά.
Στον αγώνα της ζωής, όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, να κρατάς τα μάτια σου στο λουκουμά κι όχι στην τρύπα.
Όλος κόσμος υπήρξε ένα στρείδι για μένα, αλλά χρησιμοποίησα λάθος πιρούνι.
(Παρωδεί παρόμοιο αφορισμό του Σαίξπηρ)
Όποτε οι άλλοι συμφωνούν μαζί μου, αισθάνομαι ότι δεν πρέπει να έχω δίκιο.   

Πηγή: www.gnomikologikon.gr

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...