Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Jim Jarmusch (Σκηνοθέτης)


Ο Jarmusch γεννήθηκε στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών το 1953 από γονείς με Ευρωπαικές ρίζες και καταγωγή. Από μικρός επιρρεάστηκε από τον κινηματογράφο των "Καλτ" ταινιών (B-movies).
Στην εφηβεία ήρθε σε επαφή με τους πρωτοπόρους συγγραφείς της "γενιάς των Μπιτ", William Burroughs και Jack Kerouac.
Έπειτα από την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1971 μετακόμεισε στο Σικάγο όπου έκανε σπουδές στη Δημοσιογραφία στο Northwestern University και αργότερα στο Columbia University με την φιλοδοξία να γίνει Ποιητής. Κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους σπουδών του ταξίδεψε στο Παρίσι για καλοκαιρινά τμήματα σπουδών αλλά τελικά έμεινε εκεί δέκα μήνες (!), δουλεύοντας παράλληλα σαν διανομέας οδηγός για μία Γκαλερί, ενώ τον ελεύθερο χρόνο του ήρθε σε επαφή με τον Γαλλικό Κινηματογράφο.
Επιστρέφει στην Νέα Υόρκη όπου παίρνει μαθήματα κινηματογράφου στο περίφημο ''Τisch School of the Arts" του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και εκεί, στο τελευταίο έτος των σπουδών του, γίνεται ο έμπειστος του καθηγητή του Nicholas Ray και προσωπικός του βοηθός στο "κύκνειο άσμα" του την ταινία "Lighting Over Water", ένα ντοκουμέντο για τα τελευταία του χρόνια πριν τον θάνατό του από καρκίνο.
Η αναγνώρηση έρχεται με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του το 1984 "Stranger Than Paradise" η οποία βραβεύεται στις Κάννες την ίδια χρονιά αλλά και την επόμενη με το βραβείο κριτικών.
Ακολουθούν οι ταινίες "Down by Low" το 1986 σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του και οι "Mystery Train" (1989) και Νight on Earth" (1991), το ασπρόμαυρο "Dead Man" με τον Johnny Depp το 1995 και "Ghost Dog" με τον Forest Whitaker (1999)
Aπό την νεότερη περίοδο ξεχωρίζουν το "Coffe and Cigarettes" συλογή από 11 μικρά φιλμάκια και το "The Limits of Control" του 2009.
Ο Jarmusch έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως μινιμαλιστής, με τις σιωπηλές σκηνές του και τα αργά σχεδόν υπνωτιστικά πλάνα του αναμφίβολα δίκαια θεωρείται ένας από τους εκπροσώπους του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...