Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Δίλεπτα έργα για δύο φλάουτα από Glinka, Guzik στο “AN ART ARTISTRY”!




Η συναυλία της 19ης Δεκεμβρίου 2017, με έργα για δύο φλάουτα και με γενικό τίτλο «ΤWO MINUTES FOR TWO FLUTES» των εξαιρετικών σολιστριών  Iwona Glinka & Renata Guzik σε δίλεπτα έργα (!) ελλήνων και ξένων συνθετών, δεν ήταν μια απλή συναυλία κατά την άποψή μου. Όσοι είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν στον εξαιρετικής αισθητικής πολιτιστικό χώρο «AN ART ARTISTRY στην Πλάκα δεν άκουσαν μόνο σημαντικά πρωτότυπα έργα, πάνω από 40 συνθετών, αλλά το κυριότερα ήρθαν σε επαφή με όλη την σύγχρονη τεχνική, τεχνοτροπία και εξέλιξη ενός οργάνου που από μόνο του είναι μια κατηγορία! 
Ένα «μάθημα» σύνθεσης που σπάνια έχεις την τύχη να παρακολουθήσεις στις μέρες μας, από δύο εμπνευσμένους καλλιτέχνες που με υποδειγματική ευσυνειδησία απέδωσαν όλες τις λεπτεπίλεπτες αποχρώσεις αλλά και σύγχρονες τεχνικές αλλάζοντας διαρκώς όργανα διαπερνώντας όλο το φάσμα  των ηχοχρωμάτων του φλάουτου (piccolo, flute,alto,bass).


Χωρίς ομολογουμένως να θέλω να αδικήσω κανέναν συνθέτη και κανένα από τα ιδιαίτερα συμπυκνωμένα, λόγω του χρονικού περιορισμού, έργα, πολύ καλές εντυπώσεις άφησαν όλοι οι έλληνες συνθέτες που επιλέχτηκαν. Αναφέρω απλώς ενδεικτικά την συνθετική αρτιότητα των έργων του Μιχάλη Τραυλού, τον δυναμισμό των έργων του Σπύρου Μάζη και του Παναγιώτη Θεοδοσίου αλλά και την πρωτοτυπία της σύνθεσης του Χρήστου Αναστασίου.

Τις εντυπώσεις κατά την γνώμη μου κέρδισαν επίσης τα έργα των συνθετών Scott Brickman, Keith Gambling, Dianna Link, Daniele Vulpiani, Νίκου Αθανασάκη, αλλά και το εμβληματικό και πολύ ιδιαίτερο έργο του Πολωνού Andrzej Borzym που ορθώς κατά την γνώμη μου επιλέχτηκε από τους διοργανωτές να κλείσει αυτή την ιδιαίτερη βραδιά.

Renata Guzik, Andrzej Borzym, Iwona Glinka






Χάρης Κανάκης
Συνθέτης Πιανίστας
Μέλος ΕΕΜ

1 σχόλιο:

  1. Ηταν,πραγματικά μια εξαιρετική παράσταση,μια εξαιρετική βραδυά!!!

    Σας ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...