Σάββατο 5 Απριλίου 2014

"Έχω βάλει στην καρδιά μου τη γη" (του Σπύρου Καβακόπουλου)


Αυτή ήταν η απάντηση μικρού παιδιού, στην ερώτηση του Γιώργου «τι είναι αυτό που ζωγράφισες». Ακόμη και αν όλα στο  διήμερο για την «Ημέρας της Γης» είχαν αποτύχει και μόνο ότι ένα παιδάκι ευαισθητοποιήθηκε εξ αιτίας των εκδηλώσεων, αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό.
Κρίνοντας από την προσέλευση, τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων στα δρώμενα και τα συγχαρητήρια απ’ όλους σχεδόν τους υποψήφιους δημάρχους, το διήμερο για την «Ημέρα της Γης», πέτυχε περισσότερο του προσδοκώμενου.
Σκοπός του διημέρου η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα περιβάλλοντος. Στην πράξη όμως, η ευαισθητοποίηση με βάση το σχέδιο δράσης,  ξεκίνησε βδομάδες πιο πριν. Δεκάδες μαθητές του 2ου και 3ου δημοτικού  σχολείου Ν.Φ., ετοίμαζαν υλικό για να το παρουσιάσουν στα περίπτερά τους και άλλα σαράντα  έκαναν πρόβα το τραγούδι για το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που θα έκλειναν τα φώτα. Επίσης έφηβοι του 2ου ΕΠΑΛ Ν.Φ. (γραφικών τεχνών), για βδομάδες σχεδίαζαν και έκαναν τις προτάσεις τους για την αφίσα και το πρόγραμμα  της εκδήλωσης. Τέλος δεκάδες ευαισθητοποιημένοι συνδημότες, τύπωναν αφίσες τις τοποθετούσαν σε θέσεις που δεν ρύπαιναν το περιβάλλον και έκαναν ενημερωτικές κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλα τα παραπάνω, έφεραν ένα απροσδόκητο πλήθος κόσμου, που επισκέφθηκε τα  περίπτερα και συμμετείχε στα δρώμενα (πηλοπλαστική, ζωγραφική, παιχνίδια, συζητήσεις, συλλογή υπογραφών κλπ). Εντύπωση προκάλεσε το μουσικό δρώμενο το βράδυ του Σαββάτου. Μετά το παρατεταμένο άκουσμα σειρήνων, έσβησαν τα φώτα της κεντρικής πλατείας και δεκάδες μικροί μαθητές με φαναράκια, ανέβηκαν στην εξέδρα και τραγούδησαν σχετικό τραγούδι. Στη συνέχεια παραδοσιακό συγκρότημα έπαιξε τραγούδια της άνοιξης και αυθόρμητα ξεκίνησε ο χορός μεταξύ των θεατών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους τρεις, που στις έξη το πρωί του Σαββάτου, μετέφεραν στα χέρια, τόνους υλικού (πάνελ, ομπρέλες, καθίσματα, κλπ), κάθισαν όλη μέρα προσέχοντας, φύλαξαν σε βάρδιες το ξενύχτι ως «σεκιούριτυ», την Κυριακή όλη μέρα πρόσεχαν και το βράδυ συνέλεξαν και μετέφεραν και πάλι όλο το υλικό στα χέρια. Οι τρεις αυτοί ήσαν : Ο Σπύρος Γραμμένος, ο Γιώργος Ανεμογιάννης και ο Τάσος Κωνσταντινίδης.
Ευχαριστώ τον Γιώργο Κελλίδη και την Μαίρη Μακροδήμου που βοήθησαν στις έξη το πρωί του Σαββάτου καθώς και άλλες ώρες της ημέρας. Ευχαριστίες στην Εμμανουέλα Κώστογλου για την σημαντική βοήθειά της και τις δυο ημέρες. Και τέλος, επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον κο Αντώνη Μελέκη που  παρ’ όλη την ηλικία του, βοήθησε σημαντικά στη μεταφορά του υλικού και όχι μόνον.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η Δήμαρχος αν και είχε κάθε δικαίωμα ως πρόεδρος του Π.Π.Ι.Ε.Δ. να απευθύνει χαιρετισμό από μικροφώνου, ποτέ δεν το ζήτησε για να μην θεωρηθεί ότι πολιτικοποιεί το διήμερο.

Ένα σημαντικό μήνυμα που βγήκε απ’ όλη την οργάνωση, είναι ότι αν, καλλιεργηθεί  το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης, πολύ εύκολα μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό καλό πολίτες απ΄ όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Το αυτονόητο της συνεργασίας, πρέπει κάποτε να έρθει και στη χώρα μας.
Σπύρος Καβακόπουλος (Αντιπρόεδρος Δ.Σ . Π.Π.Ι.Ε.Δ. Δήμου Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...