Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Σπύρος Σαγιάς. Ο πολύτιμος αντιγραφέας των έργων μου!

 


Στα πάνω από 30 χρόνια δραστηριοποίησής μου στον τομέα της σύνθεσης σύγχρονης μουσικής, είχα και έχω αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με αξιόλογους μουσικούς και ερμηνευτές.

Μια συνεργασία όμως που βοήθησε πάρα πολύ στην σωστή προώθηση των έργων μου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ήταν εκείνη με τον Σπύρο Σαγιά. Τον καλό και συνεπή συνεργάτη που για πάνω από 10 χρόνια μου μετατρέπει σε ηλεκτρονική μορφή τις χειρόγραφες παρτιτούρες.

Με μεράκι και μεθοδικότητα, αλλά και γνώση του αντικειμένου έχει συμβάλει στο να έχουν τα έργα μου μια πάρα πολύ άρτια εικόνα έτσι ώστε να προβάλλονται και να προωθούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Είναι γνωστό μέσα από την ιστορία της Μουσικής πως οι λεγόμενοι "Αντιγραφείς" (Copyist) έπαιζαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και σωστή προώθηση της μουσικής, και κάθε συνθέτης αλλά και εκδοτικός οίκος είχε συνεργασία με τέτοιους επαγγελματίες, σε μια εποχή που τα πάντα γίνονταν με το χέρι!

Εκτός των άλλων όμως δεν μπορώ να μην σταθώ στις μεταγραφικές αρετές του Σπύρου Σαγιά πάνω στην κιθάρα. Του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις υπέροχες εκείνες μεταγραφές που έκανε για κιθάρα και είναι βασισμένες σε έργα μου. 

Συστήνω ανεπιφύλακτα σε συναδέλφους συνθέτες την συνεργασία με τον Σπύρο Σαγιά όχι μόνο γιατί είναι ένας πολύ καλός αντιγραφέας αλλά και επειδή είναι ένας εξαιρετικός μουσικός!


ΧΑΡΗΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

Συνθέτης-Πιανίστας-Συγγραφέας

Μέλος ΕΕΜ


Βιογραφικό σημείωμα Σπύρου Σαγιά

    Ο Σπύρος Σαγιάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε δίπλωμα κλασικής κιθάρας από το ωδείο «Ορφείο Αθηνών» με καθηγητή τον σολίστ Γιάννη Ηλιόπουλο και πτυχίο μονωδίας από τη Μουσική Σχολή Κ. Μπεχράκη με καθηγητή τον σολίστ της ΕΛΣ τενόρο Θάνο Πετράκη.

   Συμμετείχε στην ηχογράφηση των τραγουδιών για τις θεατρικές παραστάσεις του παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά «Η χώρα χωρίς γάτες», που συνέθεσε η Τατιάνα Μανωλίδου, και τραγούδησε τον ρόλο του Καραγκιόζη στις παραστάσεις της οπερέτας «Καραγκιόζης ο Σαντορινιός» του συνθέτη Κώστα Κοσμά.

   Ο Σπύρος Σαγιάς επιδίδεται στις μεταγραφές – διασκευές για κλασική κιθάρα. Μεταξύ άλλων έχει διασκευάσει για σόλο κιθάρα τα έργα «Lily of heaven», «Sonatina No. 1» (2ο μέρος) και για δύο κιθάρες το «Divertimento» του συνθέτη και πιανίστα Χάρη Κανάκη, με τον οποίο συνεργάζεται ως copyist (δακτυλογράφος μουσικού κειμένου).

   Ήταν ο νικητής του διαγωνισμού μεταγραφής – διασκευής στο 5ο διεθνές φεστιβάλ κιθάρας Θεσσαλονίκης 2018, μεταγράφοντας για κιθάρα 5 από τα 8 λυρικά κομμάτια op. 12 του Edvard Grieg. Η μέχρι τώρα πιο σημαντική μεταγραφή του για κιθάρα είναι το μέρος του βιολιού από το διάσημο κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Jean Sibelius.

   Το 2017 δημοσίευσε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Tar» άρθρο του με τίτλο: «Επέκταση της ιδέας χορδίσματος δεκάχορδης κιθάρας του Narciso Yepes σε κιθαριστικά ντούο με εξάχορδες κιθάρες». ( http://www.tar.gr/content/content/files/YEPES-Spyros_Sagias-Tar.pdf )

   Για μεγάλο χρονικό διάστημα εργάστηκε σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης  ως καθηγητής Φυσικής και σε περιοδικά του χώρου των οπτικοακουστικών συσκευών («Ήχος Εικόνα», «Ψηφιακά Δορυφορικά Νέα», «Digital TV info»), ως αρθρογράφος πάνω σε τεχνικά θέματα.

   Από το 2002 εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης, όπου ανεβάζει κάθε χρόνο σχολικές θεατρικές παραστάσεις, ενώ ασχολείται και με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Είναι μέλος του Σκακιστικού Ομίλου Χαλανδρίου, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος την τριετία 2013 – 2016.


Σπύρος Σαγιάς

Email: spysag@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...