Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Έργα για φωνή και πιάνο στην Εθνική Πινακοθήκη.

Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία θα χαρακτήριζα την 23η συναυλία της 68ης Καλλιτεχνικής περιόδου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με έργα για υψίφωνο και πιάνο που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη τη Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010. Έργα πέντε Ελλήνων συνθετών που επέλεξαν να μελωποιήσουν ποίηση "...και μία τέτοια επιλογή δεν μπορεί παρά να φανερώνει μια εκλεκτική συγγένεια ανάμεσα σε δύο κόσμους που συνδιαλέγονται " όπως σημειώνει πολυ εύστοχα στο πρόγραμμα της συναυλίας η υψίφωνος και μία εκ των συντελεστών της Μάιρα Μηλολιδάκη.
Στο πιάνο ο σολίστ της Κρατικής και εξαίρετος πιανίστας Τίτος Γουβέλης, θύμησαν σε όλους και οι δυό τους τι σημαίνει συνέπεια και διαύγεια στην ερμηνεία. Δύο καλλιτέχνες με εντυπωσιακές σπουδές,περγαμηνές και εμπειρία, απέδωσαν με μεγάλη ευσυνειδησία ευαισθησία και γνώση τα ανάμεικτα συναισθήματα που πηγάζουν από ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο και πολυδιάστατο όσο η σύνθεση πάνω σε ποίηση.
Οι συνθέτες Αργύρης Κουνάδης, Χάρης Βρόντος, Μπάμπης Κανάς, Κωνσταντίνος Λιγνός επιλέγουν να μελωποιήσουν στοίχους απο έργα των, Γ. Σεφέρη, Τάκη Παυλοστάθη, Οδυσσέα Ελύτη ,Νίκου Καββαδία αντίστοιχα, ενώ τέσσερα ποιήματα της Σαπφούς, του Γ. Παπαευσταθίου, του Δάντη και του Α. Κάλβου μελωποιούνται από τον Δημήτρη Τερζάκη, σε ένα μωσαικό τεχνοτροπίας, ρευμάτων και ιδεών που αποζημείωσε και τους πιο απαιτητικούς .

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...